Záchranná stanice pro včely? Nápad může zachránit zatoulané včelí roje

23. červen 2023

Usadil se u vás cizí včelí roj? Zavolejte si do záchranné stanice včel. Roj si odchytí, zkontrolují jeho zdravotní stav, poskytnou mu azyl a nabídnou včelařům, kteří potřebují doplnit stavy. Takhle nějak by mohla fungovat záchranná stanice pro včely.

Myšlenka se zrodila v hlavě mladého včelaře řeckého původu Janise Lazaridise. Jako profesionální hasič jezdí i k případům, kdy lidé telefonují, že se u nich usadil včelí roj a bojí se, aby je nepoštípal. Hasiči mají podle zákona takový roj zlikvidovat. Podle Lazaridise je ale usmrcení takového včelího roje většinou zbytečné.

„Dělá se to proto, aby se zničilo případné nemocné včelstvo. Většinou jsou ale včely, které vyletí z úlu, zdravé, proto mají chuť zakládat nový život a množit se,“ říká hasič a včelař v jednom. V Radioporadně přiblížil svůj příběh, který ho na myšlenku přivedl.

Včely za svou matku položí život

Hasič a včelař Janis Lazaridis

Janis Lazaridis choval včely už v Řecku. V chovu se rozhodl pokračovat i v Česku. Po poradě se známým pardubickým včelařem a učitelem včelařství Evženem Báchorem se ve své myšlence ještě utvrdil. Požádal kolegy, aby mu roj odchytli, ale bohužel ho nechali v igelitové pytli. Když se Janis k roji po čtyřech hodinách dostal, byla většina včel mrtvá. Poslední bojovnice ale stále v malé kouli kroužily kolem matky, kterou ochraňovaly a mávaly křídly, aby pro matku zajistily poslední zbytky vzduchu. Tato hrstka statečných přežila a tvoří základ Janisova nového včelstva.

„Zatím mě ani jedna z těch včel neštípla, tak to vypadá, že vědí, že jsem je zachránil,“ usmívá se sympatický hasič. Podle něj není myšlenka záchranné stanice pro včely nereálná. Už se nechce dívat na to, jak se včelí roje povinně likvidují při každém hasičském výjezdu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.