Co dělat, když se na zahradě usadí včelí roj? Nejlépe nic

27. květen 2019
Když se na zahradě usadí včelí roj, je to práce pro zkušeného včelaře

Včelí roj vám neublíží, včely většinou nejsou agresivní, protože mají úplně jiné starosti. Hledají si nový domov. A proč se vlastně včely rojí? Zeptali jsme se na to odborníka Evžena Báchora.

Včely se rojí v květnu a v červnu. Na jaře jsou v plném rozpuku, matky kladou až dva tisíce vajíček denně. Postupně je včelám vlastní úl malý. Navíc čekají na vylíhnutí nové matky. Stará matka je ale také oplodněná. A obě v úle zůstat nemohou. Stará matka tedy vyletí s polovinou včelstva z úlu, aby si našla nový domov.

Roj svou matku chrání vlastním tělem

V roji jsou zastoupeny všechny včelí kategorie. Od mladých včel, které jsou poprvé venku, po létavky a trubce. A všichni chrání svou oplodněnou matku. Ta potřebuje hodně odpočívat. Je totiž velká, ale křídla má stejná, jako běžné včely. Takže se dlouho neunese. Jakmile si matka sedne, ostatní včely se kolem ní seskupí a tím ji chrání. Proto můžeme vidět roj včel třeba na mostním sloupku nebo na poštovní schránce.

Pardubičtí hasiči pomáhají s včelím rojem

Mezitím, co matka odpočívá, se od roje oddělí včely pátračky. Hledají vhodné místo, kde by se včelstvo zabydlelo. Většinou ho najdou a celý roj se posune dál. „Většinou najde svůj domov v dutinách stromů, ve skalách, ale i ve starých domech, bohužel i v komínech. Ve Svítkově se vloni včely usadily dokonce ve ventilačce. Lidé v bytovém domě se divili, že jim bzučí komín. Včely už tam měly vystavěné včelstvo s medem,“ říká Evžen Báchor.

Když včelař najde svůj roj, je to štěstí

Najít a odchytit svůj vlastní roj, to je pro včelaře velké štěstí. Však se také dříve říkalo: Roj za fůru sena. „Ale pokud je roj neznámého původu, měl by se zlikvidovat, protože může zanést do úlu nějakou nemoc. V tom případě přijedou hasiči a roj vysají. Pro včelaře je to ale zdrcující pohled,“ říká Evžen Báchor a doplňuje: „Pokud mají včely dostatečně velký prostor v úle, je určitá šance, že roj neuletí. Ale rozhodně to není pravidlo. Přírodě prostě neporučíte.“

Spustit audio

Související