Začíná rekonstrukce letohradského nádraží. Potrvá rok a bude stát miliardu

1. březen 2019 11:50

V Letohradě dnes začíná oprava vlakového nádraží. Potrvá víc než rok a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) za ni utratí víc než jednu miliardu korun. Cestující se ale mohou těšit na velké změny.

Oficiálně zatím začaly jen přípravné práce. V okolí nádraží se kácí a pálí dřeviny a pracovníci SŽDC i stavební firmy označují, kudy povedou sítě. Větší stavební práce by podle mluvčího SŽDC Marka Illiaše měly začít na začátku června.

Schváleno. V Pardubickém kraji bude nejdelší železniční tunel v Česku

Nádraží v Brandýse nad Orlicí

Pět kilometrů tmy. To by už za několik let měli zažívat cestující na hlavním železničním koridoru mezi Chocní a Ústím nad Orlicí. Podle serveru zdopravy.cz centrální komise ministerstva dopravy schválila výstavbu skoro pět kilometrů dlouhého tunelu mezi oběma městy.

Změn bude hodně. Kromě nádražní budovy se změní v podstatě všechno, včetně kolejí, trolejí nebo i třeba zabezpečovacího zařízení, které v Letohradě slouží už skoro padesát let.

Cesta na nástupiště by měla být bezpečnější. „Dojde zde i k vybudování podchodů, což byl sen místních obyvatel, protože sypaná nástupiště jsou z pohledu provozu nebezpečná.“ řekl ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Místo malých perónů mezi kolejemi bude v Letohradě jedno velké nástupiště uprostřed kolejiště. Podchod povede až do místní části Kunčice, kde navíc vznikne další parkoviště, říká starosta Petr Fiala (Sdružení pro Letohradsko): “Původně jsme mysleli, že do parkoviště budeme investovat jako město, ale podařilo se ho včlenit do projektu SŽDC. Na městě je, k tomu parkovišti vybudovat nějakou přístupovou silnici pro auta i pro chodce.“

Nádraží v letohradu čeká razantní proměna

Podchodem se snad podaří i vyřešit to, aby lidé už na nádraží nepřebíhali koleje, protože tím kromě pokuty riskují i život.

Práce potrvají rok. Cestující se tak musí připravit na omezení provozu. Od letošního června budou postupně výluky na jednotlivých kolejích od staniční budovy směrem ke Kunčicím. Navíc od dubna do června příštího roku bude provoz přes Letohrad zastavený úplně. Takže cestující musí počítat s různými omezeními provozu a náhradní autobusovou dopravou.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související