Žáha sice neexistuje, přesto pálí. Víte proč? A jak se jí zbavit?
Slovo žáha vychází ze staročeského slova zháha a žháha a je odvozené od slova žhnout. Kdybyste ale hledali tento orgán v těle, tak ho nenajdete. Žáha v tomto smyslu neexistuje. Přesto všichni víme, co to znamená, když nás pálí žáha.
V Radioporadně jsme požádali MUDr. Milana Širokého o objasnění tohoto zdravotního problému, kterému se odborně říká pyróza.
Za nepříjemné pocity může povolený svěrač mezi jícnem a žaludkem. „Projev pálení žáhy, odborně pyróza, je popisovaný už ve starém Řecku. Je to palčivý pocit, který cítí pacienti za střední částí hrudní kosti. Nejčastějšími příznaky pyrózy jsou právě pálení žáhy a návrat žaludečních šťáv z žaludku zpátky do jícnu. Šťávy vám můžou tzv. hrknout až do pusy. Říká se tomu reflux. Není to nic neobvyklého, u nás se s tím setkává třicet až čtyřicet procent lidí,“ popisuje gastroenterolog Milan Široký a vysvětluje, proč k problému dochází.
„Jícen je uzpůsoben tak, aby posouval jídlo směrem do žaludku, a to i v případě, kdybyste se postavili na hlavu. Pokud je tam ale uvolněný svěrač mezi jícnem a žaludkem, nastává problém. Jakmile totiž sousto projde jícnem, tak narazí dole na sval, tedy svěrač, který v tu chvíli povolí a pouští sousto do žaludku. V případě, že je svěrač poškozený a nedovírá, vrací se jídlo z žaludku zpátky do jícnu, někdy až do úst,“ vysvětluje lékař. Proto mezi další příznaky může patřit i zápach z úst, kazivost zubů, pocit knedlíku v krku, kterého se nemůžete zbavit.
Koblihy, alkohol, řízky
Pálení žáhy může být v některých případech vrozené, ale většinou je dané nezdravým životním stylem. Přejídáme se, jíme nezdravá a těžká jídla, pijeme alkohol, kouříme.
„Člověk, který trpí pálením žáhy, má většinou vychytané, co přesně mu nedělá dobře. Často se jedná o čerstvé kynuté pečivo, například koblihy, může to být čokoláda, smažená a kořeněná jídla, která zvyšují žaludeční sekreci. Když sníme takhle těžké jídlo, činnost žaludku se zpomalí, jídlo tam zůstává déle a na trávení je potřeba větší produkce kyseliny, která se může vracet zpátky,“ říká MUDr. Milan Široký.
Pokud máte problémy s pálením žáhy, dejte si po obědě chvíli oddech. Ohýbání se, nebo zvedání těžkých předmětů, by vám rozhodně neudělalo dobře. A také nejezte před spaním. V horizontální poloze těla se žaludeční šťáva vrátí tam, kam nechcete, velmi jednoduše.
Kyselý citrón pomůže
Pálení žáhy se dá zmírnit i jednoduchými metodami. Někomu postačí vymačkat citrón do sklenice vody a vypít, podobně může pomoct jedlá soda nebo jablečný ocet. Sice chutná kysele, ale je to zásaditá potravina.
Také čerstvý zázvor může pomoct. A pak je mnoho preparátů, které se dají koupit v lékárně. Ale pozor, neodstraní příčinu problému. Ta se dá eliminovat především zdravějším způsobem života.
„Pokud se vám to stane jednou do měsíce, jsou pastilky cestou, jak si ulevit. Pokud je to častější a vleklý problém, volíme jiný způsob léčby. Důsledky vleklé a neléčené pyrózy mohou být velmi vážné,“ varuje lékař Široký.
Proč postihuje pálení žáhy i těhotné ženy? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.