Celiakií dnes trpí přibližně sto tisíc Čechů. Jen pouhá pětina z nich o své nemoci ví

8. březen 2018

V Česku podle gastroenterologů přibývá celiaků. Toto onemocnění může vést k cukrovce i neplodnosti. Postihuje děti i dospělé a jediným řešením je celoživotní dieta.

U celiakie víc než u jiných chorob platí, že za ni z významné časti, může genetika. Ne všichni s genetickou dispozicí ji ale mají. Spouštěčem bývá velká konzumace potravin s lepkem, který se nachází konkrétně v pšeničné, ječné nebo žitné mouce. V kombinaci s těžkou infekcí, nebo stresem může onemocnění propuknout.

Celiakii objevíte třeba až v pozdějším věku, někteří o ní nemusí vědět vůbec, i když ji mají. „V naší rodině začal život fungovat zcela jinak od loňského července, kdy dceři tuto autoimunitní chorobu zjistili. Na sedmileté prohlídce nám lékaři řekli, že její růst neodpovídá číselným tabulkám. Paní doktorka byla natolik prozíravá, že nás poslala na vyšetření krve, které diagnózu potvrdilo. Okamžitě jsme museli začít řešit, co bude dál,“ popisuje svůj příběh Petra Srdínková.

Celiakie není to samé, jako alergie na lepek

U některých lidí vzácněji dochází k nepříjemným reakcím po požití lepku, aniž by bylo přítomno typické autoimunitní poškození sliznice tenkého střeva. V tomto případě tedy nejde o celiakii, ale o alergii. Reakce na lepek bývá rychlá. Klinické projevy jsou nejčastěji vázány na trávicí ústrojí, jako je nevolnost, křeče, nadýmání, nebo průjem.

I bez lepku si pochutnáte, říkají autorky nové bezlepkové kuchařky

Banánové lívanečky

Všechno začalo jedním příspěvkem na sociálních sítích. Byla to stížnost člověka, kterému zjistili alergii na mouku. Postěžoval si na drahé bezlepkové potraviny. S tímto příspěvkem se rozjela lavina dalších, kteří měli podobný problém.

Můžou se ale objevit i kožní, nebo dýchací projevy. K odstranění potíží je třeba vyloučit lepek ze stravy. O tom, jestli se jedná o alergii na lepek, nebo o celiakii, musí vždy rozhodnout lékař, a to ještě před nasazením diety.

„Začínajícím celiakům bych ráda připomněla, že jsme na konci roku 2017 založili Celiaklub Východní Čechy, kde vám rádi se vším poradíme,“ láká nové členy předsedkyně klubu Petra Srdínková.

Zakázané potraviny

Při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek tj. pšenici, včetně špaldy, odrůdy khorasanu, žito, žitovec (kříženec pšenice a žita), ječmen, řadu odrůd ovsa a veškeré potraviny, které jmenované obilniny obsahují. Zapomeňte na chléb, pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice, nebo rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku).

Je nutné si ohlídat potraviny, ve kterých byla mouka použita jako přídavek. Dejte si pozor na různé detaily. Třeba francouzské brambory bývají bezlepkové, zapékací mísa však nesmí být vysypaná strouhankou a použitá uzenina musí být bez lepku.

Vhodné potraviny

Při bezlepkové dietě je vhodné se zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, proso (jáhly), quinoa, amarant, teff, čirok. Bezlepkové je samozřejmě ovoce, zelenina, houby, bylinky, maso, vejce, cukr, med, káva, čaj, kakao, dále mléko a mléčné výrobky jako čistý sýr, tvaroh nebo smetana.

Pro bezlepkovou dietu se kromě přirozeně bezlepkových potravin používají i speciální potraviny. Existuje pečivo, těstoviny nebo sušenky a zvláštní moučné směsi, které lze používat jako náhradu mouky obsahující lepek.

Jednoduchá tvarohová bezlepková bábovka

3 vejce
1 tvaroh
200 ml oleje
200 g cukru krupice
300 g modré samo kypřící mouky

Oddělíme žloutky od bílků, bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a vmícháme tvaroh a opatrně zapracujeme sníh. Nakonec po částech vmícháme bezlepkovou mouku. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v troubě na 170°C, zda je upečeno zjistíme zapíchnutím špejle – pokud na ní neulpí při vytažení těsto, je upečeno. Necháme mírně vychladnout a vyklopíme.

autor: Věra Říhová
Spustit audio