Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky od Jany Černé kombinují blaženou sladkost i kyselost chutí

Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky připravila Jana Černá z Ústí nad Orlicí. Měkoučké maso ovoněné špekem a chuť cibulky se zelím pohladí nejen vaše chuťové pohárky, ale i duši. Kombinace sladkosti a tučnosti masa je hotové blaho v ústech.

Ingredience
  • Na 5 závitků:
  • 500 kg vepřové krkovice
  • 500 g kysaného zelí
  • 3 velké cibule
  • 150 g špeku (nejlépe vyuzeného)
  • 3 lžíce sádla
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  •  
  • Na knedlíky:
  • 5 velkých brambor
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 100–175 g hrubé mouky
  • 125–175 g dětské krupičky

Postup

Krkovici nařežeme na silnější plátky zhruba 1 cm silné. Plátky naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran.

Na každý plátek použijeme jeden stroužek česneku, který rozmačkáme přes mačkadlo a rozetřeme prstem také z obou stran.

Vezmeme jeden a půl cibule, nakrájíme ji na půlměsíčky a pečlivě zamícháme do kyselého zelí, které jsme zbavili vody. Tuto náplň klademe na plátky masa tak, že doprostřed uděláme větší bal ze zelí.

Rada: Pokud je plátek dostatečně široký, tak je lepší udělat zámotek se širší strany a přišpendlit krátkou špízovací jehlou. Nevadí, když zelí vyčnívá. Jakmile se maso v troubě zatáhne, zelí nebude vypadávat.

Nakrájíme si zbylou cibuli a nasypeme ji do pekáče. K cibuli přidáme zhruba 3 lžíce sádla a na tento podklad posadíme závitky, které poklademe vrstvičkou špeku.

Pečeme přikryté v troubě při 200 ºC zhruba 75 minut doměkka.

Na chlupaté knedlíky si připravíme jednu velkou bramboru na osobu. Brambory oloupeme, na struhadle nastrouháme na jemnou kašičku a necháme z nich zhruba 15 minut vylučovat vodu.

Nastrouhané brambory zvážíme. Polovina jejich hmotnosti bude odpovídat hmotnosti hrubé mouky a krupičky (půl na půl) dohromady.

Přebytečnou vodu z brambor slijeme, brambory osolíme, přidáme do nich vejce a polovinu z odváženého množství mouky a krupice.

Podle hustoty mouku i krupici postupně přidáváme. Těsto se nesmí lepit, ale nesmí se to s moukou ani přehnat, aby těsto nebylo tvrdé.

Z těsta odkrajujeme kousky, které o mísu ještě trochu ohladíme, a dáváme do vroucí vody vařit. Po vyplavání knedlíku na hladinu vaříme 7 minut.

Podáváme s osmaženou cibulkou.

Jana Černá

Recept zná od dětství, protože tyhle závitky vařil její tatínek a všem moc chutnaly. A proč ‚záhorácké‘? „Zřejmě za horami rostlo zelí a kopali tam brambory,“ směje se paní Jana.

Na uvítanou nám připravila kakaovo-ořechový dort s třešňovým džemem a pořádnou porcí šlehačky navrchu. Byl vynikající a skvěle se hodil jako zákusek před začátkem práce na soutěžním receptu.

Patrik Rozehnal a Jana Černá