Zahraj si Pardubice. Muzeum na zámku hravě vychovává budoucí publikum

5. prosinec 2023

Dobrodružnou cestu časem pro malé objevitele připravilo Východočeské muzeum v Pardubicích. Představuje význačné milníky města od roku 1845 až do 30. let 20. století. Děti je poznají doslova všemi smysly.

„Výstavu jsme chtěli rozběhnout na konci roku, v období adventu, Vánoc. Mysleli jsme s ní na nejmenší návštěvníky muzea. Chceme si vychovávat budoucí publikum. Výstava je edukativní a zároveň velmi hravá. Díky QR kódům tam dospělí k jednotlivým tématům najdou víc informací. Případně můžeme předat tištěného průvodce,“ říká ředitel VČM Tomáš Libánek.

Čtěte také

Vlakem ze století páry

Expozice začíná v roce 1845. „Od tohoto roku jsou Pardubice napojené na železniční trať. Uvidíte krásné kolejiště, které nám připravili modeláři z Chrudimi. Hravost výstavy pokračuje dál. Návštěvníci se můžou vyfotit ve fotoateliéru pana Pírky anebo vystoupají ke hvězdám s baronem Krausem, případně si pohrají s městským divadlem anebo s benzinkou Fanto,“ popisuje kurátorka výstavy Daniela Klvaňová.

Výtvarnou inspiraci představuje Richterova kotvová kamenná stavebnice z 19. století. „Jednotlivé kostičky jsou takovou snovou kulisou, která expozici doprovází. Stavebnice má imitovat kamínky, ze kterých se pak budovy stavěly. Červené měly imitovat cihly, béžové kámen a tmavě modré břidlice na střechy.“

Výstava Zahraj si Pardubice je ve výstavních sálech v hospodářských budovách zámku otevřená od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Potrvá do 8. září 2024.

Je součástí výstavy i plochá dráha? Na čem se jezdí? Jak vypadá kupecký krám, kino anebo pokojík pro panenky? Poslechněte si celý rozhovor s muzejníky.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související