Společenský sál se skleněným schodištěm bude novým srdcem pardubického zámku

13. říjen 2023 12:10

Na pardubickém zámku chystají další rekonstrukci. Stavbaři obsadí 2. a 3. patro zámeckého paláce, kde vznikne moderní společenský sál navržený architektkou Evou Jiřičnou. Nový prostor uleví především rytířským sálům, které Východočeské muzeum v Pardubicích využívalo pro nejrůznější společenská setkání a kulturní akce.

„Chceme chránit rytířské sály, které ukrývají vlastně největší soubor renesančních figurálních maleb na sever od Alp a jsou jedním z klenotů pardubického zámku. Ve 2. nadzemním podlaží by mělo vzniknout velké reprezentativní foyer,“ vysvětluje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Renesanční dřevěný strop zde budou muset stavbaři rozebrat, restaurátoři ošetřit a zase ho vrátit. Změn bude ale daleko více, jak vysvětluje vedoucí technického oddělení Zbyněk Brabec: „Bude se měnit podlaha, bude se měnit kompletně instalace, to znamená elektroinstalace, zabezpečení prostoru, zvýší se určitě komfort z hlediska vytápění prostoru. Dojde ke kompletnímu zrestaurování včetně toho dřevěného stropu nad námi.“

Dominantou prostoru bude skleněné schodiště

Z nového foyer budou moci lidé vystoupat po skleněném schodišti do společenského sálu. „Probourá se strop, ale ten je novodobý v tomto případě, takže tady nedochází k žádným škodám na památkovém objektu,“ říká Brabec.

Nové srdce pardubického zámku

Schodiště tady zatím není, takže do budoucího společenského sálu se dá dostat pouze okolo. „Před námi vidíme chodbu, která pokračuje po mírném schodišti do rytířských sálů. Tato chodba se vlastně společně se schodištěm stane takovým komunikačním srdcem pardubického zámku, protože odtud budeme moci pokračovat do expozic, do rytířských sálů, zároveň tady vzniknou toalety. Tento prostor nám umožní i to, že budeme moc konat dvě akce v souběhu.“

Jak sál bude vypadat? „Bude kompletně zrekonstruován, zvýší se i jeho výška, protože dojde ke změně podhledu z důvodu akustiky. Dojde k výměně podlahy za dřevěnou, aby byla použitelná pro jakýkoliv společenský účel. Dojde i ke kompletní výměně všech rozvodů, všech sítí,“ uzavírá Brabec. Sál bude mít kapacitu 230 lidí. Přestavba začne po Novém roce.

Sál pro 200 lidí vznikne na pardubickém zámku
Spustit audio

Související