Zájem o jídlo z potravinové banky Pardubice stoupl v krizi čtyřnásobně

13. květen 2020 06:50

Zájem o jídlo distribuované z Potravinové banky Pardubice stoupl během nouzového stavu o 400 procent. Odebírají je organizace v sociálních službách, které je pak dávají klientům.

„Spousta lidí je bez zaměstnání, spousta lidí neví, co bude,“ řekla ředitelka Potravinové banky Pardubice Blanka Vopařilová. Potravinová banka nedává jídlo lidem přímo, o to se starají různé azylové domy a další sociální instituce. Banka rozděluje kvůli zavřeným školám i svačiny, které by jinak dostávaly děti z chudších rodin.

Různí lidé, různé balíčky

„S potravinovou pomocí jde ruku v ruce další pomoc. Organizace lidem pomáhají i dalšími způsoby, aby se dokázali z nouzové situace dostat,“ řekla Vopařilová. V balíčcích, které organizace poskytují, jsou trvanlivější potraviny. Jiná skladba je pro rodiny s dětmi, jiná pro lidi, kteří žijí sami.

Potravin je podle Vopařilové dostatek, banka má své stále dárce. Centrála i centrální sklad je v Praze, další pobočky a sklady jsou v krajích. „Teď vůbec nestíháme, je hodně práce. Přijali jsme na plný úvazek studenta vysoké školy, je z něj skladník, řidič. Vysoké školy jsou zavřené, tak pracuje u nás,“ řekla Vopařilová.

Potravinová banka Pardubice vznikla v roce 2015. Získává přebytky ze zemědělství, potravinářského průmyslu a neprodejné, ale poživatelné potraviny, které by se jinak zlikvidovaly. Má 25 stálých odběratelů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související