Zákaz koupání dál platí v rybníku Dlouhý, písníky jsou čisté

6. září 2024 07:50

Díky pokračujícímu horkému počasí je v Pardubickém kraji možné se koupat v nádržích v přírodě. Zákaz platí jen v rybníku Dlouhý, kde jej hygienici vyhlásili už v polovině července. Příliš čistá není ani voda v rybníku Rosnička u Svitav nebo v přehradách Seč na Chrudimsku a Pastviny na Orlickoústecku.

Rybník Dlouhý, který je rekreačním zázemím Lanškrouna, trpí vysokým obsahem sinic a chlorofylu, takže je voda nebezpečná ke koupání. Mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů je při rekreaci u rybníku Rosnička, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Proto hygienici doporučují se po koupání osprchovat.

Přehrady s výhradou

Podobné je to i v přehradě Seč ve všech třech lokalitách Semtín, Hoješín a Ústupky, kde se rozmnožily vodní mikroorganismy. Výhrady mají hygienici i k přehradní nádrži Pastviny, kde je v lokalitách Šlechtův palouk a Panelovka voda mírně znečištěná.

Bez obav mohou lidí zamířit k písníkům Březhrad a Mělice na Pardubicku nebo k vodní nádrži Březina na Svitavsku. Podle posledních měření je čistá i nádrž Konopáč na Chrudimsku, rybník Hluboký na Pardubicku má sníženou průhlednost kvůli charakteru dna.

autoři: pta , RUS | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy