Žamberk: jediné hasičské muzeum v kraji

30. říjen 2015

Dobrovolní hasiči se v Žamberku sice dělí o hasičskou zbrojnici s profesionálním záchranným sborem hasičů, muzeum si ale vybudovali sami. O historickou techniku totiž pečují po generace.

Sbor vlastní unikátní stříkačky, čerpadla i auta. V Hasičském muzeu si je všechny můžete prohlédnout.Sbor dobrovolných hasičů v Žamberku byl založen roku 1873. To už ale město mělo svoji první stříkačku. V roce 1820 ji koupil majitel panství, baron John Parish. Byla to čtyřkolová stříkačka, do které se ještě voda musela nalévat, ale už měla trubku ke stříkání na hořící objekt. Její obsluha byla založená na lidské síle a koňském potahu.

Historií krok za krokem

Čtyřkolová stříkačka z roku 1820 zaujímá v Hasičském muzeu, které najdete v areálu bývalých Orlických kasáren, čestné, první místo. Expozice je sestavená chronologicky, takže si můžete udělat dobrou představu o tom, jak se technika postupem času vyvíjela a zdokonalovala.


Žamberk
Počet obyvatel: 6027
Počet členů: 96 (68 mužů, 19 žen, 9 dětí)
Rok založení SDH: 1873
Kategorie jednotky požární ochrany JPO: II
Kuriozita: otevřeli Hasičské muzeum

V muzeu jsou k vidění také další typy historických stříkaček. Už v roce 1886 Sbor dobrovolných hasičů vlastnil celkem čtyři kusy, mezi nimi čtyřkolový ruční hydrofor, vyrobený firmou Smékal v roce 1875. Ten si v expozici také můžete prohlédnout. Dominantou muzea, co do velikosti, je pak dlouhý mechanický žebřík, který hasiči zakoupili za 500 zlatých v roce 1902.

Chloubou Hasičského muzea jsou bezesporu také auta. Důležitým mezníkem v historii místního hasičského sboru je totiž rok 1928, kdy zakoupil automobil Praga AN a přívěsné čerpadlo. Další historický vůz Praga pochází z roku 1953. V hasičském muzeu si ale můžete prohlédnout i to, jak se vyvíjela hasičská výstroj, uniformy, helmy, zásahové oděvy a speciální ochranné pomůcky.

Hasičský útok SDH Žamberk

Hasičské muzeum veřejnosti slouží od roku 2006 a je otevřené celoročně, ovšem po předběžné dohodě se starostou Sboru dobrovolných hasičů v Žamberku.

Jezdí čistit přehradu i odstraňovat následky víchřice

V současné době má sbor 96 členů, z toho je 22 členů výjezdové jednotky, která má i 3 ženy. Jednotka je zařazena jako JPO II, s dobou výjezdu 5 minut od vyhlášení poplachu. Hasičskou zbrojnici sdílí dobrovolní hasiči společně s profesionály: „Samozřejmě, že žádná rivalita neexistuje, musíme táhnout za jeden provaz,“ dodává velitel zásahové jednotky dobrovolných hasičů Milan Červ.

Dá se říci, že letos už dobrovolní hasiči průměrný počet výjezdů, který se pohybuje okolo dvacítky, naplnili. V dubnu například zasahovali při úniku ropných látek do pastvinské přehrady. Při červencové vichřici také evakuovali děti z dětského tábora v Bohousové. „Dětem se naštěstí nic nestalo, jen jsme řešili popadané stromy a větve, děti evakuovali do tělocvičny. Rodiče si je pak odvezli domů“, dodává k zásahu hasič Petr Holubář.

Oslavy 140 let sboru v roce 2013

Srpen se odehrával ve znamení požárů, hasiči zasahovali například v Písečné, Žamberku nebo Šedivci. Hasič Stanislav Ulrych ještě upřesňuje: „Z mého pohledu k nejsložitějším zásahům patřil požár rodinného domu v Písečné. Ten den jsme totiž, přibližně o půl páté odpoledne, vyjížděli k požáru hnojiště poblíž místního letiště, ale byli jsme odvoláni. Museli jsme rychle k zásahu v Písečné, kam jsme přijeli jako druhá jednotka, těsně za žambereckými profesionálními hasiči. Okamžitě jsme museli hasit požár. “

Jediná organizace, která funguje

Členové jednotky SDH v Žamberku se pravidelně zúčastňují výcviku a školení ke zdokonalení své činnosti. „Myslím, že dobrovolní hasiči jsou v našem státě jediná organizace, která funguje,“ dodává s úsměvem hasič Petr Holubář. „Kdykoliv a kdekoliv je jakýkoliv problém, tak hasiči jdou. Jdou pomáhat, ať už je to pomoc při autonehodě, následném úklidu, povodních, požárech nebo evakuaci lidí. Jsou tu pro stát, pro lidi v okolí,“ míní Petr Holubář.

„V muzeu připomínáme bohatou historii našeho sboru. Ale ani na okamžik nezapomínáme na to, že velké věci se stávají z drobné každodenní práce, kdy hasič v každou dobu, ve dne v noci, musí být připraven pomoci. Bez této práce by nebyl náš sbor na takové úrovni, jakou má dnes“, dodává Pavel Dlabka, starosta SDH Žamberk.

Dobrovolné hasiče ze Žamberka můžete až do pátku 6.listopadu 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI ZAMBERK na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio