Zámek Biskupice u Jevíčka

26. červenec 2012

Obec vyhlášenou svátkem slivovice „zdobí“ chátrající zámek z počátku 18. století

Jak už to tak bývá, na místě biskupického zámku původně stála tvrz. Byla podobná té, co dodnes stojí v nedaleké Vranové Lhotě. Nechali ji postavit bratři Volfart a Jan Planknarovi z Kynšperka v letech 1493 – 1505. V roce 1612 je v pramenech uváděno, že k tvrzi patřil panský pivovar, ve kterém se vařilo pivo až do roku 1870. Samotná tvrz je ale již kolem roku 1700 pustá a Vojtěch Libštejnský z Kolovrat dal na jejím místě v letech 1713 – 1716 postavit nynější zámek. Poté, co zámek a biskupické panství vlastnil rod Blümegen, připadl majetek rodu Schaaffgotsch. Manželka prvního Schaaffgotsche v Biskupicích, rozená hraběnka z Fürstenberku, dala vysadit park kolem zámku. Tehdejší majitelé provedli také úpravu zámku a zavedli teplovzdušné topení. V letech 1874 – 1945 byl zámek v držení Thurn – Taxisů. Za těchto majitelů bylo opraveno východní křídlo zámku a byly vykoupeny a rozbořeny domy pod zámkem. Na tomto místě vznikl park, který byl ohrazen cihlovou zdí. 10. května 1945 byl za dosud neobjasněných událostí v Biskupicích zastřelen Friedrich Thurn – Taxis. Zámek posléze přešel do státní správy, byly zde kanceláře, škola, obecní úřad a byty.

Kostel sv. Petra a Pavla v Biskupicích u Jevíčka - hřbitov s náhrobky bývalých majitelů zámku

Majitelem biskupického zámku je Libor Maňák, který ho koupil koncem 90. let od obce. Pořizovací cena měla být údajně 1,4 milionů s tím, že na zámku zůstalo několik desítek nájemníků. Dnes už objekt obývá majitel sám jen se svou přítelkyní. Maňák platí za rozporuplnou osobu, která se netěší velké oblibě u okolí. Před časem se o něj zajímala veterinární správa v souvislosti s úhynem zvířat na jeho statku. S námi se sešel na své farmě v Koclířově, promluvil ochotně a otevřeně, nicméně na mikrofon mluvit odmítl.

Zámek Biskupice u Jevíčka - část zámeckého parku

Jaké jsou hlavní důvody zchátralého stavu zámku? Podle Maňáka jsou podstatnými viníky liknavé úřady. Maňák prý několikrát neuspěl při žádostech o státní a krajské granty. Kvůli tomu byly plánované opravy pozdrženy a čeká se, až se sežene patřičný dostatek finančních prostředků. Dosud proběhla na zámku výměna rozvorů elektřiny a kanalizace, došlo také ke spravení střechy, aby do objektu nepršelo. Maňák si také nechal vypracovat restaurátorský průzkum a má jasný postup záchranných prací. Do budoucna plánuje nové omítky, výměnu oken (prvních dvanáct už údajně nakoupil) a rekultivaci parku. Zámek dnes využívá jako své rodinné sídlo, v objektu plánuje zřízení posilovny, knihovny, kanceláří, zasedací místnosti a loveckého salónku.

I za týden navštívíme objekt, který původně vznikl jako tvrz, ale později byl přestavěn na zámek. Na rozdíl od Biskupic to se zámkem Orlice v Letohradu spěje k dobrému konci. Objekt v roce 2008 koupila společnost Eywan a i za pomoci dotace z Evropské unie zahájila velkorysou rekonstrukci, která by zámek a přilehlé okolí měla proměnit na hotel, restauraci, krčmu a expozici knihtisku. Pořad si nalaďte buď v úterý 9.8. v 17:10 nebo v neděli 14.8. v 17:30 na Čro Pardubice.

Zámek Orlice

Zvětšit mapu
Spustit audio