Fara ve Svinčanech

26. červenec 2012

Barokní fara ve Svinčanech ukrývá nečekaný skvost – krásné fresky Josefa Kramolína

Poslední díl letního seriálu Pozor, padá omítka jsme natáčeli na faře ve Svinčanech nedaleko Přelouče. Výstavní blokovou stavbu v letech 1764 - 72 vybudoval známý stavitel František Tomáš Jedlička, jehož stavby bychom našli po celých Východních Čechách. Je autorem svinčanského kostela, barokní kašny v Kolíně a za zmínku stojí také přestavba chrámu Svatého Bartoloměje v nedalekém Heřmanově Městci. I dnes bychom v prvním patře budovy ve slavnostním sále nalezli krásně dochované původní fresky od významného umělce druhé poloviny 18. století Josefa Kramolína. Fara byla do velké míry soběstačná, k objektu ve své době náležel dvůr s několika hospodářskými budovami a rybníčkem. V roce 1954 faru opustil poslední farář a církev přestala objekt využívat. Chvíli zde bydlelo několik nájemníků a obec zde dočasně umístila knihovnu. Několik posledních desetiletí je prázdná a bez využití.

Fara ve Svinčanech - slavnostní sál

Fara v roce 2000 přešla na známého restaurátora a majitele stavební firmy z Heřmanova Městce Ivo Kvítka. Ten plánoval, že objekt změní na rodinné sídlo. K tomu nikdy nedošlo a památkově chráněný objekt nadále chátrá. Největším problémem je chatrné zabezpečení objektu, chybějící výplně oken a dveří, kterými do budovy zatéká. Výrazně poničená je i statika budovy, kde jsou místy až několika centimentrové díry ve zdech. Nekvalitní je i před 15 lety zrekonstruovaná šindelová střecha. Nezbývá než doufat, že se urychleně najde kupec, který barokní faru ve Svinčanech zachrání a nalezne pro ni smysluplné využití.

Fara ve Svinčanech - detail fresky Josefa Kramolína

Tím končí desetidílný letní seriál Českého rozhlasu Pardubice Pozor, padá omítka. Pakliže se vám náš pořad líbil, ozvěte se nám na tomas.klement@rozhlas.cz. Sem také směřujte svoje tipy na případné chátrající památky, které bychom mohli navštívit o prázdninách roku 2012. Pořad pro vás připravili Tomáš Klement, František Václavík a Olina Vetešníková. Autoři děkují Národnímu památkovému ústavu za pomoc.


Zvětšit mapu
Spustit audio