Zámek se tyčí nad Rokytnicí jako kůň nad „Václavákem“

27. červen 2021

Horský zámek, který se majestátně tyčí nad náměstím, originální přestavba historické sýpky na interaktivní muzeum řemesel a přírody Orlických hor a také železniční muzeum, kde jinde než na nádraží. Nejen to nabízí návštěvníkům Rokytnice v Orlických horách.

Rokytnice byla založena zřejmě na přelomu 13. a 14. století při kolonizaci Orlických hor. V 16. století tady začali majitelé panství Lickové z Rýzenburka budovat vodní tvrz. Na jejím místě pak vyrostl dnešní zámek, který dominuje rokytnickému náměstí s typickými horským chalupami.

Dnes patří zpustošený zámek soukromému majiteli, v létě provází Oldřich Pešek návštěvníky o sobotách: „Ještě v roce 1904 byla střecha krytá šindelem, takže bylo potřeba, aby sníh sjížděl dolů a střechu nepřetěžoval. Posledních deset let zámek zvolna opravujeme. V roce 1919 sem byla vložena škola, pak zde byly státní statky a pak zde působily mechanizace traťového hospodářství. Velkým handicapem je, že z původně reprezentativního šlechtického sídla se postupně tyto hodnoty začaly ztrácet. Dnes může zámek sloužit jakémukoli účelu.“

V sálu předků se dodnes zachoval krásný štukovaný strop

Prohlídky zámku ale mají stále co nabídnout, ať už fakt, že návštěvníky provází zámkem přímo majitel, zčásti se zachoval reprezentativní Sál předků, nebo v původním stavu je zámecká kaple zasvěcená Petru a Pavlovi.

Přírodu a řemesla ukazuje prosklená sýpka

Muzeum Orlických hor je věnované místním přírodě, historii a řemeslům. „Právě vztahu člověka a přírody je věnované naše muzeum,“ vysvětluje kurátor Tomáš Zelenka. Interaktivní expozice jsou citlivě zasazené do budovy sýpky z 19. století. Světlo budovou prochází odshora dolů prosklenou střechou a skleněnými podlahami. Místní fauně je pak věnovaná prosklená voliéra, která pochází třemi patry budovy. Lidé si mohou v muzeu vyzkoušet i tradiční řemesla Orlických hor, jako je třeba tkalcovství, najdou tady také pohyblivé například modely místních skláren, hamrů, nebo pil.

Železniční muzeum sídlí v budově někdejší výtopny

Mašiny zůstávaly natopené i měsíc

Přímo na vlakovém nádraží si pak můžeme prohlédnout železniční muzeum. Unikátní je sbírka mechanických návěstidel, vodní jeřáb, pro děti nechybí model kolejiště a modely lokomotiv. Srdcem železničního muzea je historická výtopna. „Mašiny se tady udržovaly pro provoz v zimě, třeba měsíc zůstávala natopená, aby nezamrzla,“ provází nás Pavel Mudruněk z Letohradského železničního klubu.

Spustit audio

Související