Žampiony zmrazte, usušte nebo je naložte. Chutnat budou v každém případě
Chuť čerstvých hub nic nenahradí, ovšem díky žampionům z obchodu si jejich chuť můžete užít po celý rok. Pokud je ale hned nebudete zpracovávat, rozhodně je nenechávejte v mikrotenovém sáčku nebo plastové misce. Dejte je nejlépe do papírového sáčku a uložte do chladu a temna.
Dalším způsobem je zamražení – pro toto uchování vyberte žampiony bez hnědých skvrn, ty dobře očistěte a papírovou kuchyňskou utěrkou před zamrazením osušte.
Plátky žampionů se dají také usušit, ať už na sítech rozložených na topení či jen tak na vzduchu, případně v sušičce nebo v troubě. Že jsou houby dokonale usušené, poznáte tak, že se plátky budou lehce lámat. Usušené houby patří do zavařovacích sklenic s dobře těsnícím víčkem, při dobrém skladování vydrží i tři roky.
Na závěr přidáme recept na nakládané žampiony. Stačí čerstvé houby naložit na dva dny do okurkového nálevu. Získají pikantní chuť a skvěle pak doplní zeleninové nebo těstovinové saláty.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka