Zapečené kuře s bramborami a cibulí. Chutný, lehký a zdravý oběd!
Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo s kuřecím masem, které budete mít za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept. Když nevíte co vařit, koupíte si kuře, protože má nekonfliktní chuť a je rychle hotové.
Skvělý recept, kdy se spojí chuť pečeného kuřete s bramborami a cibulí. Tip na skvělý oběd nebo večeři! Kuře pečené s bramborami a cibulí uspokojí i ty nejvybíravější.
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme ale hodně zajímavý recept.
A co budete dnes na pečené kuře s bramborami a cibulí potřebovat?
1 kuře, které si můžete dopředu naporcovat
200 g anglické slaniny
200 g sýru Niva
1 kelímek smetany
2 cibule
3 stroužky česneku
grilovací koření
kari
sůl
máslo na vymazání pekáčku
A postup pro přípravu této kuřecí dobroty:
Kuře omyjeme, osušíme a rozdělíme na porce.
Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na stejnoměrné plátky silné asi půl centimetru.
Pekáček vymažeme máslem a dno poklademe plátky brambor.
Vrstvu brambor poklademe oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí a plátky anglické slaniny.
Část cibule můžeme nahradit zelenou částí pórku, který dobře omyjeme a nakrájíme na proužky.
Nivu necháme dobře vychladit a pak ji nastrouháme na hrubém struhadle.
Porce kuřete rozložíme do pekáčku.
Osolíme je, ochutíme grilovacím kořením smíchaným s trochou kari koření.
Posypeme plátky česneku a nivou, zalijeme smetanou a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů, dokud maso nezezlátne a není měkké.

Navíc pár tipů na kuřecí dobroty:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
- Vyzkoušejte tento trik - do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé.

Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka