Zásoby na období sucha. Ve Chvaleticích budují velkou nádrž na vodu z dešťů

18. říjen 2022 08:10

Na Pardubicku přibývá obcí, které se dopadům sucha a nedostatku vody v krajině snaží předcházet. S pomocí dotačního programu Dešťovka budují nádrže na jímání dešťové vody. A nově to teď platí i o Chvaleticích.     

Dělníci nádrž momentálně budují u chvaletické sportovní haly. Podle informací radnice je už betonový zásobník usazený na místě a svody je napojený právě na střechu budovy. Nádrž je dimenzovaná na skoro 30 kubíků, tedy 30 tisíc litrů. Stavební práce začaly v září a do konce roku by měly být hotové.

Dešťovou vodu z nádrže budou využívat technické služby na zalévání městské zeleně a úklid prostranství. To bude nepochybně plus, protože do teď na to služby používaly pitnou vodu z vodovodní sítě. Náklady na stavbu jsou dva miliony korun, z toho až jeden a půl milionu korun zaplatí státní dotace.                   

Vodu chytají v Holicích i v Horním Jelení

Například v Holicích šli nedávno do podobného jen rozsáhlejšího projektu. Vloni město vybudovalo 100kubíkovou betonovou nádrž na dešťovou vodu. Umístěná je v proluce mezi budovou základní školy a objektem Afrického muzea. Vodu z dešťových nádrží zároveň využívají v Holicích i na zavlažování fotbalových trávníků. Mimochodem, takhle s vodou zacházejí i na fotbalovém hřišti v Přelouči.

V malých obcích jsou podobné projekty většinou ojedinělé. Ale třeba v Horním Jelení mají asi 15kubíkový zásobník, podle informací radnice je nádrž součástí přírodní výukové školní zahrady. Napojený je na budovu školy a tělocvičny, a slouží k zalévání školní zahrady a taky k napájení zahradního jezírka, kde děti pěstují vodní rostliny. Menšími dešťovými zásobníky jsou zároveň vybavené taky mateřské školy v Lázních Bohdaneč a v pardubickém Svítkově.      

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související