Zastavte výrobu, žádají odboráři z hlinecké firmy Backer Elektro

7. duben 2020 14:15

Několik zaměstnanců je nakažených koronavirem, zavřete fabriku. To je vzkaz hlineckých odborů vedení firmy Backer Elektro. Není to nutné, děláme všechno proti šíření nákazy a ochraně pracovníků - to je zase vzkaz na druhou stranu. V továrně na topná tělesa pracuje přes tři sta lidí. V posledních dnech tam ovlivňuje atmosféru strach za nákazy.

Ohledně počtu nakažených zaměstnanců má Český rozhlas jen informace zprostředkované odbory. Podle předsedkyně hlineckého odborového svazu Aleny Šírové jsou nakažené dvě pracovnice a o víkendu údajně přibyly další pozitivní testy. Mělo by jít o zaměstnance provozu 2, kde běžně pracuje 30-40 lidí, na začátku týdne podle Aleny Šírové přišla jen třetina z nich. Někteří jsou v karanténě, jiní to řeší tak, že si berou dovolenou.

Čtěte také

Odbory v prohlášení požadují přerušení výroby, aspoň na nějakou dobu, protože podle nich hrozí rozšíření nákazy po celém podniku. A také si stěžují na to, že nemají informace od vedení firmy.

Nevědí, jaká jsou nařízení, jaká jsou provedená bezpečnostní opatření - a to lidem na klidu nepřidá, tvrdí Alena Šírová: „Aby ten stres nebyl tak veliký. Aby zaměstnanci měli trošku jistotu, že se vedení společnosti o ně zajímá, že přijdou zdraví do práce a taky zdraví z práce odejdou.“

Vedení firmy Backer Elektro se proti výhradám brání. Podle ředitele firmy Jana Lesného společnost dělá přesně to, co požadují mimořádná opatření a také hygienici, kteří situaci v továrně sledují. Podle nich není zatím nutné provoz přerušit. Firma zajistila 500 šitých roušek, dalších 15 tisíc by mělo dorazit z Číny tento týden.

Ve firmě je omezený vstup do výrobního areálu, zaměstnanci dostávají obědy zabalené přímo na pracoviště. A ředitel Jan Lesný také tvrdí, že zaměstnanci o všech krocích podle vědí a odbory o informace vedení firmy nežádaly.

Spustit audio

Související