Zažeňte závislost na tabáku pomocí odborníků. Přispět mohou i pojišťovny

21. listopad 2019

V dnešní době mají kuřáci díky vyspělejší medicíně a poradnám o hodně větší šanci přestat kouřit, než tomu bylo před 15 lety. Obecně více kouří muži než ženy, přibývá mladistvých, kteří sahají po e-cigaretách nebo žvýkacím tabáku.

„Jestli člověk dokáže abstinovat a jak dlouho, to záleží na podmínkách, ve kterých žije a okolnostech, které to ovlivňují. Každému klientovi nastavíme individuální plán a hlavně pomůžeme s farmakoterapií, která je dnes velmi úspěšná,“ vysvětluje důvod, proč využít rad odborníků Jana Nedbalová z Centra závislosti na tabáku.

Abstinenční příznaky zmírní léky

Léky samozřejmě kouření jako takové nevymítí  a závislosti na tabáku vás nezbaví, ale pomohou zmírnit abstinenční příznaky. Jde o kombinaci nikotinu, antidepresiva a léku na zvládnutí závislosti. Užívat by se měly alespoň tři měsíce, ideálně až půl roku. Pokud pacienti vydrží nekouřit šest měsíců, je úspěšnost 70 až 80 procent.

„Medikamenty nemusí předepisovat jen lékař z plicního oddělení. Může to být klidně zubař, nebo gynekolog,“ poznamenává paní Jana.

Na léčbu pod dohledem specialistů přispívají pojišťovny. Podmínkou ale je, mít potvrzení z centra pro závislé na tabáku. Částka od pojišťoven se pohybuje mezi 400 až 4000 korunami ročně.

Odvykání probíhá u každého jinak

Míra a podoba abstinenčních příznaků se můžou lišit. Mezi nejčastější patří chuť si zakouřit, nervozita, podrážděnost, bolesti hlavy, nevolnost, poruchy spánku a zácpa. Doba trvání abstinenčních stavů se obvykle pohybuje mezi 4-10 týdny, proto doporučujeme používat pomůcky k jejich zmírnění, jako jsou náplasti, žvýkačky, inhalátory nebo nenápadné mikrotablety.

Tablety ocení hlavně ti, kteří preferují diskrétní způsob užívání náhradní nikotinové léčby, protože jsou malé a nenápadné. Kuřák si tabletu vloží pod jazyk, kde ji nechá rozpustit. „Vždycky je ale dobré, poradit se s lékárníkem, která forma této náhradní léčby je pro daného pacienta vhodná. O všem totiž rozhoduje, kolik cigaret denně člověk vykouří, jaké cigarety kouří a jestli nepracuje třeba na směny,“ vysvětluje Jana Nedbalová.

Je libo e-cigaretu, nebo raději žvýkací tabák?

Podle odborníků, kuřáků klasických cigaret ubývá a čísla ještě budou klesat. Lidé sahají po e-cigaretách, které z estetického hlediska lépe vypadají, zanechávají menší pachovou stopu a méně škodí lidskému zdraví. „Stále ale mluvíme o závislosti, která nám dělá dobře. Při každém šluknutí cítíme uvolnění, jakousi odměnu, po které toužíme čím dál častěji,“ usmívá se paní Jana. Tyto novodobé cigarety jsou v oblibě už i mezi školáky. Bohužel, čím je člověk mladší, tím rychleji může dojít k závislosti na tabáku.

Kouření e-cigarety (ilustrační foto)

„Dokonce jsme u středoškoláků zaznamenali oblibu žvýkacího tabáku, což lze považovat zatím za nejšetrnější formu, jak dostat nikotin do organismu. Při žvýkání totiž nevdechujeme žádné škodliviny do dýchacích cest. Na otázku proč žvýkáte tabák, školáci odpověděli, protože si nestihneme zapálit o přestávce.“

Jak velkou radioaktivitu přijímáme do těla vlivem kouření a jaký je rozdíl mezi elektronickými cigaretami a zahřívaným tabákem si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související