Zazimovat, zateplit a vytápět. Výměna zamrzlého vodoměru stojí tisíce

10. prosinec 2018

Chrudimští vodaři varují odběratele před mrazem. Nízké teploty můžou poškodit nebo úplně zničit špatně zajištěný vodoměr. Technici chrudimských vodáren letos museli vyměnit víc než stovku popraskaných vodoměrů. Taková nehoda znamená pro majitele jednak nepříjemnosti a také citelný zásah do peněženky.

Podle vodárenského technika Tomáše Holuba jsou nejrizikovější místa ta, která nejsou vytápěná ani temperovaná: „Venkovní šachty, sklepy, kde jsou špatně utěsněná okna atd.“

Další slabé místo jsou na zimu opuštěné rekreační objekty. „Chatky, chalupy,… když tam ta voda dlouhodobě stojí, odběratel objekt v listopadu zazimuje, odjede a dostane se tam až v březnu, dubnu, tak roztažností ledu se vodoměr může roztrhat,“ dodává Holub. Vodoměr poškozený mrazem poznáte lehce podle prasklého skla.

Jak zazimovat vodoměr?

  • Nejjistější je místo temperovat, pořádně utěsnit okna a aspoň lehce vytápět.
  • Je dobré vodoměr obalit nepromrzajícími materiály, například klasickým polystyrenem.

Když vodoměr skutečně zamrzne, je potřeba ho vyměnit, například u Vodárenské společnosti Chrudim výměna klasického vodoměru stojí přibližně 2200 korun. Jenže Chrudimsko je průkopníkem v používání chytrých vodoměrů, ty jsou dražší a jejich výměna stojí už 4300 korun. Cena měřidla v bytovém domě je oproti rodinným domům ještě dražší a sahá k 7000 korunám.     

A mrazem roztrhaný vodoměr není zas tak výjimečná záležitost, říká Ilona Stejskalová z Vodárenské společnosti Chrudim. „Jenom v letošním roce naše společnost vyměňovala 145 zamrzlých vodoměrů.“

Výměna vodoměru není jediná nepříjemnost. Další škodu může způsobit voda, která z poškozeného místa proteče.

Spustit audio

Související