Zbavte se plochých nohou. Záda vám poděkují

24. červen 2015

Bolí vás záda a klouby? Možná to spraví správná péče o chodidla. Kdo má v pořádku nožní klenbu, má život jednodušší. Stojí pevně oběma nohama na zemi a nic ho netrápí. Co udělat proto, abychom měli zdravé nohy, vysvětlila v rozhlasové Radioporadně podoložka Hana Hušková.

Máte bolesti nohou, otlaky, záněty šlach? Nelečte důsledky, odstraňte příčiny. Nezapomeňte také, že je velký rozdíl mezi hezkou a zdravou nohou. Nemocné nehty nevyléčíte barevným lakem na nehty.

„Chodidlo je jako složitý stroj. Kůstky propojené jemnou flexibilní kostní tkání jsou jako součástky. Jakmile něco přestane fungovat, zadrhne se celý stroj," uvádí Hana Hušková.

Základem je zdravá nožní klenba. O jejím stavu rozhoduje už naše dětství. Jen málo kdo má vadu skutečně vrozenou. Spíš se dá mluvit o genetické dispozici, kterou je potřeba včas podchytit.

„Po klenbě nožní jako takové chodíme nejdřív po druhém roce. Do té doby nás nesou tukové polštářky. Rodiče by si měli všímat, jestli se kotníky a kolena dítěte nevtáčí dovnitř. Pakliže ano, přichází na řadu podologové a podiatři," říká Hana Hušková. Odborník po podrobné diagnostice doporučí typ bot i vhodné pohybové aktivity. Na kontroly se pak chodí až do dosažení plnoletosti.

Boty nebo naboso?

Rozeznáváme řecký, egyptský, kvadratický typ chodidla. Podle toho vybíráme i boty, aby naše prsty u nohou netrpěly. „Bohužel na českém trhu jsou boty na pohled hezké, ale jinak nekvalitní," povzdechla si v rozhlasové Radioporadně Hana Hušková.

Nespoléhejte se také na velikost uvedené na botě. Máte možná jinak dlouhou nohu, než si myslíte. Prověřte si správnou velikost při plném došlapu. Hlavně děti potřebují kvalitní obutí. Rodiče často kupují laciné boty, protože nohy nejmenších rostou rychle a brzy je potřeba obuv nová. To je velká chyba.

V poslední době je velmi populární chůze a běh naboso. Ano, je to zdravé, ale pouze pro nohy, které jsou absolutně v pořádku. „Vhodný je nerovný povrch z hrubšího písku nebo oblázků," uvádí Hana Hušková.

Kdo je to podolog?

Podiatr, případně podolog diagnostikuje a léčí potíže související s nohama (bolesti zad zaviněné špatnou chůzí, bolesti způsobené nošením nevhodné obuvi). Analyzuje styl chůze a snaží se odhalit příčinu potíží.

autor: PRO
Spustit audio