Zdá se vám bramborová kaše jako obyčejný pokrm? Zkuste ji zapečenou se slaninou a pórkem

Češi mají brambory děsně rádi a berou je jako samozřejmý základ spousty tradičních jídel. Jsou neuvěřitelně univerzální a je s nimi spojena spousta různých úprav, které nám tu zůstaly z dob, kdy brambory tvořily základ stravy. A spolu se slaninou a pórkem si můžete připravit hodně zajímavou kombinaci pro společnou večeři nebo oběd.

Jedním z mnoha způsobů kuchyňské úpravy brambor je bramborová kaše. Může být potěšením pro oči a mlsný jazýček a stane se z ní rázem neobyčejné jídlo.

Bez hrudek a žmolků, krémová a přitom krásně pevná. Tak by měla vypadat dobře připravená bramborová kaše.

Zdá se vám bramborová kaše jako obyčejný pokrm? Zkuste náš recept a pochopíte, proč tomu tak není.

A co budete potřebovat na zapečenou bramborovou kaši se slaninou a pórkem?

1 kg moučných brambor
2 lžíce oleje
1 cibule
500 g pórku nakrájeného na kolečka
80 g pancetty
30 g másla
250 ml smetany
1 vejce
čerstvá petrželka
1 lžička uzené mleté papriky
100 g čedaru

Bramborová kaše

A postup přípravy této lahůdky:
Kousky brambor dejte do hrnce, nalijte na ně studenou vodu, osolte. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud nezměknou.
Mezitím na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a pórek a přikryté smažte dokud pórek nezměkne. Pak přidejte pancettu a smažte další 2-3 minuty. Předehřejte troubu na 190 °C..
Brambory nechte důkladně okapat a pak je vraťte zpět do prázdného hrnce a nechte je na mírném ohni osušit. Přidejte máslo a mléko. Když mléko začne bublat, sundejte z plotny a brambory nahrubo rozšťouchejte. Přidejte vejce, sůl a pepř a vše dobře promíchejte.
Do bramborové hmoty vmíchejte směs cibule a pórku, petrželku, papriku a polovinu sýra. Přendejte do zapékací mísy a posypejte zbytkem sýra. Pečte 35-40 minut, dokud směs nebude hezky hnědá.

Zajímavosti:

Bramborovou kaši lze připravovat v různých hustotách. Někteří ji mají raději tužší a s většími kousky brambor. Jiní naopak dávají přednost velmi jemné a spíše krémové konzistenci tohoto pokrmu.

Pokud ale chcete z bramborové kaše připravovat například bramborové pusinky, či ji dále stříkat například zdobícím sáčkem, musíte ponechat kaši hustší. Jemná kaše je opravdu vhodná pouze jako příloha k masovým, zeleninovým nebo houbovým pokrmům.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.