Ze Synthesie zmizelo jedovaté jezero betasmoly, další ekologické bomby tikají

5. červen 2015

Semtínská Synthesia začala ozdravovat svůj jedy zamořený areál. 25 let po revoluci se zbavila první toxické skládky - vodní laguny, která obsahovala tisíce tun nebezpečných látek a ohrožovala zdroje spodních vod i blízké Labe.

Podle odhadů se na území továrny nachází až jeden milion tun starých ekologických zátěží.

Takzvaná laguna betasmoly, typický případ staré ekologické škody z dob socialismu, je dnes už minulostí.

„Je to samozřejmě důležitý moment v tom, že je to první stará ekologická zátěž, kterou se podařilo kompletně vyřešit,“ říká generální ředitel Josef Liška.

Bagry, nakladače a nákladní auta odtud odvezly 120 tisíc tun nebezpečného odpadu. „Část se využila. Betasmola v podstatě po smíchání s uhlím se využila v cementárnách pro jako spoluspalování odpadu. Část, kterou nebylo možné využít, byla stabilizována a uložena skládce,“ dodává Liška.

Čtěte také

Před sebou máme vzorky betasmoly. Je to jakási ztuhlá asfaltová hmota. V čem je nebo byla nebezpečná, vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí pardubické chemičky Jan Pokorný: „Je tam spousta doprovodných škodlivin, ať už chlorovaných látek nebo anilin, jsou to ropné látky, které nesou riziko vymývání do těch podloží a spodních vod, které ohrožují řeku Labe.“

Jedna zátěž zmizela, další zůstávají

Toxické látky musela vytěžit těžká technika. V areálu zůstává dalších šest ekologických zátěží. Jsou to skládky, laguny nebo retenční nádrž Lhotka. Jejich likvidace je ale během na dlouhou trať.

Odkaliště Lhotka u pardubické Synthesie

„Věřím, že v horizontu třeba 5 let by určitě měla začít nějaká sanace další ekologické zátěže. Samozřejmě to bude odvislé i dostupnosti finančních prostředků,“ myslí si generální ředitel Josef Liška.

Stát se zavázal, že na likvidaci ekologických škod tady v areálu pardubické Synthesie uvolní celkem 3 miliardy korun.

„Pokud by se zvolily nějaké jednodušší jenom zabezpečovací technologie, tak si myslím, že bychom mohli v průběhu dvou let začít něco dělat a mohlo by to být do dalších pěti šesti let hotovo. Pokud se ale zvolí metoda, že se bude celá skládka rozebírat, přemísťovat, recyklovat odpady, tak se obávám toho, že to bude trvat poměrně dlouho,“ říká technicko-provozní ředitel Tomáš Procházka.

Náklady na samotnou sanaci laguny dosáhly 330 milionů korun.

Laguna betasmoly v Synthesii - vlevo rok 2006, vpravo rok 2015
autor: wol
Spustit audio