Zedník vedle instalatéra. Soutěž učňů simuluje reálnou stavbu

19. září 2023

Do Vysokého Mýta se sjeli učni stavebních oborů z celého Česka i Slovenska. Do praxe tam přetavují školní teorii. Na soutěži Řemeslo/Skill je přes 30 dvoučlenných družstev.

Od úterý 19. do čtvrtka 21. září plní budoucí řemeslníci soutěžní úkoly. „Simulujeme podmínky na stavbě. V daném prostoru musí spolupracovat, komunikovat. Zedníci postaví zdi. Pracují s různými materiály. Následně přicházejí montéři suchých staveb a instalatéři, kteří se musí vypořádat s daným základem. Jenom truhláři pracují samostatně. Tohle si málokdy můžou učňové vyzkoušet a v tom je soutěž unikátní. Veřejnost může volně přicházet, kdykoliv se podívat a je to velmi živé,“ popisuje organizátorka Šárka Poláčková.

Stavíte? Ptejte se

Celá akce není jenom o soutěžení. „Budou tam mistři ze škol, ale i sponzoři, kteří ve stáncích představí největší novinky na trhu. Koho zajímá rekonstrukce nebo stavba, ten na jednom místě potká odborníky z různých oblastí. Je možné se na cokoliv zeptat. V doprovodném programu nabídneme třeba simulátor bagru. Starším dětem se bude prezentovat Stavební škola Vysoké Mýto.“

Organizátorka soutěže Řemeslo/Skill Šárka Poláčková.jpg

Vysokomýtské klání organizuje spolek Školní dílny, který se věnuje polytechnické výchově. „Přinášíme ji do škol. Pomáháme učitelům, aby věděli jak učit techniku. Jde tedy o další vzdělávání pedagogických pracovníků. Děláme metodiku, připravujeme materiál, workshopy, dílny na míru. Všechno se tedy týká řemesla. Pokud nepřipravíme žáky na základních školách, máme pak problém s učni. Přitom každý má ze života osobní zkušenost, kdy čeká na řemeslníka velmi dlouho,“ dodává Poláčková.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související