Zelené ostrůvky mezi žulovými kostkami. V Chrudimi vysadili na náměstí třešně a bergénie

24. květen 2024

Na hlavní náměstí v Chrudimi se stěhují stromy a květiny. Chrudim se rozhodla trochu změnit podobu hlavního náměstí. Zahradníci tam do obřích květináčů sázejí stromy a květiny. Měl by to být další důvod, proč se v centru na chvíli zastavit.

Na náměstí už stojí okrasné třešně, které jsou jen začátkem. Ostrůvky v rozích náměstí by měly být mnohem pestřejší. „Trvalky, okrasné trávy a keře, na podzim sem budeme doplňovat cibuli jarních cibulovin. Budou tady bergénie, gaury, echinacey, okrasné trávy, z keřů tady budou třeba euonymusy,“ říká správce chrudimské zeleně Kateřina Jánská.

Stěhování na pouť

Obří květináče jsou kompromis. Na Resselově náměstí musí zůstat volná plocha pro nejrůznější akce. „My jsme se před rozmístěním museli sejít s kolegy, kteří mají na starosti pouť ve městě, trhy, které se tady pořádají dvakrát týdně. Toto byl průnik, je to jediné možné rozmístění, které jak takž nikomu nevadí, ale s tím, že se na pouť odtud budou muset ty květináče odvézt, pak se zase vrátí,“ vysvětlila Jánská.

Zahradníci pracují na nové výsadbě na Resselově náměstí v Chrudimi

Podle Jánské mají stromy, keře a květiny na náměstí jeden hlavní účel, centrum ozdobené barvami by mělo být na pohled o něco příjemnější. „Zeleň ve městě má především a hlavně v historickém centru města estetický ráz, zpříjemňuje to pobyt ve městě. Když se jedná o nějakou funkční zeleň, jako jsou vzrostlejší stromy, tak ty zlepšují mikroklima ve městě.“

A Resselovo náměstí nebude jediné. Na podzim je naplánované sázení dalších stromů nad Širokými schody.

Spustit audio

Související