Chrudim zaplavily lilie. Řidiče i chodce mají potěšit rozkvetlé křižovatky

9. červenec 2022 06:38

Pohled na pestrobarevné záhony jako náplast za čekání v koloně. V Chrudimi si můžete všimnout rozkvetlých ploch u hlavních silničních tahů nebo křižovatek. Mají zpříjemnit cestu lidem, kteří chodí okolo, i řidičům, kteří zrovna stojí na červenou. Jak spolu ladí lilie a auta, na to se zeptal redaktor Josef Kopecký správce chrudimské zeleně Kateřiny Jánské.

Základem jsou žluté, oranžové a vínové lilie. „A protože ty lilie kvetou jen omezenou dobu, je to doseté víceletou směsí Soprano,“ vysvětluje Kateřina Jánská.

Stometrový záhon lilií na Palackého třídě, která patří mezi hlavní dopravní tepny, nejde přehlédnout. Místo bylo vybrané záměrně, kolem projdou a projedou spousty lidí. „Jsou tady dvě nákupní střediska, jsme na začátku sídliště Víta Nejedlého, na druhé straně je sídliště Palackého, je tady spojnice do centra města, na nádraží, projdou tady stovky lidí denně. To je důvod, aby to tady bylo pěkné a pro lidi zajímavé.“

Stovky lilií v záhonu u rušné křižovatky v Chrudimi

A lilie zapadají do postupné proměny dalších křižovatek. Zahradníci se snaží řidičům projíždějícím Chrudimí cestu zpestřit i osetím a osázením kruhových křižovatek. Záhon lilií je další krok.

Květiny na náměstí? Nepřežijí

Rozkvetlé periferie a kruhové křižovatky mají ještě jedno vysvětlení. Dostat květiny do historického centra by bylo složitější. „Já bych tenhle záhon strašně ráda udělala v centru města. Ale každý rok se tam koná pouť, a byť je to jenom jeden víkend, tak jsou trávníky zabrané atrakcemi a to co zbyde, je tak poničené, že mi přijde škoda plýtvat tou krásou do něčeho, co se na víkend zničí,“ povzdychla si Kateřina Jánská.

Tradiční pouť by navíc měla být letos ještě větší než obvykle. Kvůli velkému zájmu provozovatelů atrakcí ji radnice plánuje rozšířit i na další místa.

Spustit audio

Související