Zemi Keltů čeká Lughnasad. Chlubí se komiksem

25. červenec 2023

Po stopách našich předků starověkou Evropou. Tak se jmenuje tříletý historický program, který vyvrcholí v pátek 28. a v sobotu 29. července v Nasavrkách.

„Chystáme velkou bitvu jako finále příběhu. Znovu jsme posunuli limity a čeká nás i scénika. Bude to navíc součást večerní ohnivé show. Program obohatí kapely z Holandska, Polska a podobně. Poslední roky se zaměřujeme na to, aby historická část byla co nejvěrohodnější. Otevřeme i dobovou tržnici s produkty té doby,“ říká za organizátory mezinárodního festivalu keltské kultury Petr Liška.

Bavit a vzdělávat

Země Keltů - svátek Lughnasad

Přednáškový stan se i na letošní ročník musel zvětšit. „Přednášky po oba dny vedou lidé z oboru a je o ně velký zájem. Oblíbená je třeba ta o keltském stravování nazvaná Keltové na grilu. Další informace se budou týkat bydlení v keltských domech, teplotních experimentů, římské civilizace, válečnictví dáckého království v podání kulturního sdružení z Moldávie anebo původu prastarých nástrojů,“ popisuje další organizátorka Anna Frantalová.

Nový keltský komiks

Pořadatelé jsou letos zvlášť pyšní na komiks, který představuje zhruba roční práci. „Vizi jsme ladili s kreslíři, do dobového kontextu všechno uvedl archeolog. Finální podoba obsahuje edukativní část, kde máme připravené tematické úkoly pro děti. Snažili jsme touto složkou vyvážit zábavu. Až se v pátek otevřou brány Lughnasadu, bude komiks ještě teplý a připravený pro návštěvníky. V Česku v tomto rozsahu vyšly jenom nějaké jednotlivosti, ale ne ucelené dílo. V zahraničí je to přitom velký trend. Věříme, že budeme takovou vlaštovkou i u nás.“

Během festivalu se lidé symbolicky dostanou na území dnešního Slovenska a Maďarska, kde se před dvěma tisíci roky nacházelo území kmene Bójů a Dáků. Můžou se těšit na vyvrcholení spletitého osudu bójského náčelníka Biateca. Letošním tématem jsou Dácké války. Celý program i mapu návštěvníci najdou v mobilní aplikaci. Nechybí ani anglická verze pro zahraniční hosty. Název festivalu odkazuje na jeden z hlavních keltských svátků přelomu července a srpna.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související