Zmizel můstek, roste nová hráz. Horní Jelení přestavuje koupaliště na rybník

6. červen 2017

Betonové molo a skokanský můstek, symboly zašlé slávy bývalého koupaliště v Horním Jelení na Pardubicku, už neexistují. Město se totiž pustilo do boje se suchem a s pomocí dotace přeměňuje opuštěné koupaliště na rybník.

Dělníci zpevňují hráze a budují nové přelivy a cesty. Cílem je, aby rybník zadržel v krajině víc vody, která se podle místních může hodit i k hašení lesních požárů.

Starý betonový můstek, který byl součástí bývalého koupaliště, už zmizel. Zmizely i betonové dlaždice, které tvořily dno vodní nádrže. Dolní rybník se mění k nepoznání. „Všechno, co tady nemělo být, ty betonové pozůstatky po bývalém koupališti, je polorozebrané, dlaždice jsou rozpraskané, rozpadané hráze už jsou pryč. Už probíhá v podstatě samotné okamenování hrází,“ řekl bezpartijní starosta Petr Tupec.

Žulové balvany váží i sto kilogramů. Výška hráze je až čtyři metry. Nánosy bahna jsou pryč a zhruba hektarová plocha získává přírodní ráz.

Čtěte také

„Konečně si uvědomuje, že voda je skutečně dar, který si musíme chránit a který je potřeba v přírodě zadržovat. My jsme do této rekonstrukce Dolní rybník napouštěli jen na polovinu, protože jsme tady měli tři pukliny v hrázi,“ dodává starosta Tupec.

Dělníci přetváří opuštěné koupaliště v Horním Jelení na rybník

Přirodní koupání v polovině prázdnin

Hotovo by mělo být do konce června, pak se ještě rybník bude asi měsíc napouštět. Nově až na plný stav. Dobrá zpráva je to i pro místní hasiče. Horní Jelení je obklopené jehličnatými lesy a v době sucha tu bývá zvýšené riziko vzniku lesních požárů.

„V momentě, kdy nastanou, obzvláště v posledních letech jsme to mohli sledovat, velká sucha v červenci a srpnu a přijde nějaký lesní požár, tak hasiči zde mohou ve velmi dobrém přístupném místě nabírat vodu.“

Dolní Rybník by měl ale i po obnově podle starosty sloužit taky rekreačním účelům: „Pro takové to přírodní koupání, pro lidi, kterým nevadí, že voda nesmrdí chlórem.“

Náklady na přestavbu vodního díla se pohybují kolem 3,5 milionu korun, z toho 2 miliony přispěje stát. Ministerstvo zemědělství má do roku 2020 rozdělit na podobné akce skoro 2 miliardy korun.

autor: wol
Spustit audio