Znáte dobře místo, kam chodíte na jedno? Vychází unikátní kniha o restauracích

Rybárna u Matičního jezera
Rybárna u Matičního jezera

Pořádně dlouhou historii už mají pardubické restaurace a hotely. Velmi chytlavé téma ukazuje nová publikace, která od dávných časů přechází až do dnešní doby.

„Nápad na knihu se zrodil v hlavě pana Pikla, který mi ukazoval zajímavé historické pohlednice těchto objektů. Říkal, že by bylo dobré pohlednice opatřit nějakým textem. Následně z toho vznikla brožura Klubu přátel Pardubicka. Ta se snažila poprvé zmapovat terén,“ říká jeden z autorů, historik Jiří Kotyk.

Právě on následně šel za vydavatelem Jiřím Razskazovem. „Tvrdil mi, že bychom mohli brožuru oprášit, lehce rozšířit a vydat znovu. Tuto brožuru jsme si tedy vzali jako základ, navíc jsem v archivu objevil almanach ke sjezdu hostinských z roku 1940. Následně jsem se celou zimu setkával s potomky lidí, kteří se kolem hospod pohybovali. Taky jsem díky velkému sběrateli pohlednic panu Macákovi získal spoustu historických pohledů a fotografií.“

Pardubice v záři červené lucerny

Touhle kapitolou do knihy přispěla Martina Halířová. „K restauračním prostorám prostituce v té době prostě patřila. Vděčným zdrojem informací o ní je prvorepublikový pardubický bulvár Východočeský rozhled. Tam jsou v podstatě kopie některých policejních relací a články o tom, jak prostituci omezit. Do ruky se dá vzít i román Huláni a kavalíři, kde se taky tyto věci popisují. Zdrojů je víc,“ přibližuje Kotyk. 

Novou knihu představili historik Jiří Kotyk a vydavatel Jiří Razskazov

Kniha Pardubické restaurace a hotely, pod kterou je podepsaný ještě i Jan Řeháček, názorně ukazuje, jak se ve městě pohyboval počet těchto podniků. „Na konci 19. století nebyla televize, kino, stálé divadlo, lidé tedy měli chuť se spolu sdružovat. Společenský život byl večer podstatně bohatší. Hospodám se tedy relativně dařilo a bylo jich dost. Jejich největší úpadek nastal po roce 1948, kdy se zastávala trochu jiná filozofie,“ myslí si Razskazov.

A dodává, pro koho je kniha určená: „Snažili jsme se, aby si ji mohl přečíst úplně každý. Dá se z ní dozvědět o historii Pardubic jako města právě v kontextu vývoje restaurací a hotelů. Zašli jsme navíc do okrajových částí, nemapujeme jenom centrum.“

Spustit audio

Související