Znáte exotické ovoce?

1. srpen 2014

Ve specializovaných obchodech, ale i obchodních řetězcích můžete sehnat celou řadu exotických plodů. V létě je ale sortiment exotického ovoce omezenější, protože není jeho sezóna.

I tak ale není problém sehnat ananas, avokádo, fíky, karambolu, kokosový ořech, limetky, mango, physalis, tamarillo nebo tamarindus.

O exotické ovoce mají lidé největší zájem hlavně v zimě, kdy je ho dostatek a paleta nabídky druhů široká. Největší zájem obchody zaznamenávají hlavně před Mikulášem a v době Vánoc. Na pultech bývají běžně různé druhy ananasu, cherimoya, granátová jablka, fíky, kumquat, liči, mangostan či pitahaya nebo tamarindus. Nejprodávanějším artiklem je dlouhodobě banán.

Nejčastější původ? Amerika

Nejvíce exotických plodů pochází z Jižní a Střední Ameriky: především z Kolumbie, Ekvádoru a Kostariky. Dále potom ze Středomoří, a sice Španělska a Turecka. Z oblasti jihovýchodní Asie se ovoce dováží nejčastěji z Thajska a Vietnamu. Například vanilkové lusky do Česka putují až z Papui Nové Guinei.

Čtěte také

Zájem o exotické ovoce stále narůstá. Obchodní řetězce zaznamenávají největší zájem ze strany zákazníků o mango (země původu: Brazílie, Peru, Costa Rica), avokádo (země původu: Izrael, Španělsko, JAR, Chile) a o ananas (země původu: Costa Rica, Brazílie, Panama, Ekvádor, Pobřeží Slonoviny).

Avokádo

Avokádo je důležitou složkou potravy, zejména pro vegetariány, sportovce či lidi, kteří nemohou konzumovat živočišné tuky.

Avokádo

Avokádo je i zdrojem bílkovin, a tak se doporučuje se např. kojícím a těhotným ženám nebo lidem, kteří trpí únavou. Avokádo obsahuje karoteny a vitamin E, silné antioxidanty, které podporují regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů a mají blahodárný vliv na pleť. Avokádu nechybí vitamin C, vitaminy skupiny B ani minerální látky, např. měď a draslík.

Avokádo je výborné do zeleninového salátu, je vhodné na pomazánku, z avokáda se připravují také krémové omáčky na těstoviny, které mají unikátní oříškovou příchuť. Avokádo můžete zapékat se sýrem nebo z něj připravit polévku.

Mango

Plody manga mají ledvinovitý tvar o velikosti cca 10 až 15 cm a jsou zbarvené od zelené přes žlutou až do červené. Mango je ovoce bohaté na vitaminy.

Mango

Obsahuje vitamin C, některé vitamíny skupiny B, vitamin A a E. V mangu najdeme i minerální látky a stopové prvky např. karoten, hořčík, mangan, zinek a velké množství draslíku.

Plod manga je vhodný ke konzumaci, jakmile je měkký na dotek. Před samotnou konzumací mango oloupeme a odstraníme pecku. Mango je nejlepší konzumovat čerstvé a je možné ho přidat do ovocného salátu. Často se také používá vařené v pokrmech. Mango je vhodné i jako příloha k drůbežímu masu, rybám, nebo šunce.

Karambola

Domovem nízkého stromku karamboly byl Malasijský poloostrov případně Indie, karambolu ale pěstují i v Brazílii, Izraeli, Kolumbii či Thajsku. Pěti až šesticípé plody s ostrými hranami a hladkou lesklou slupkou zelené nebo žluté barvy dozrávají po celý rok. Dorůstají délky šest až dvanáct centimetrů. Karambola má šťavnatou dřeň a podle odrůdy sladkou či mírně kyselou chuť s vůní po jasmínu. Požívá se i se zrníčky. Napříč nakrájené plátky tvoří hvězdičky, jimiž se zdobí poháry a sladké dezerty.

Různé druhy exotického ovoce

Jako v tropech. Ve velkých supermarketech se někdy nabídka exotického ovoce blíží takovéto asijské tržnici (Foto: Honza Ptáček)

Nashi

Do Evropy se dováží dva typy tohoto ovoce, japonský má tvar jablka, čínský typ pak tvar hrušky. Nashi sice vypadá jako jablko, ale jednoznačně chutná jako sladká hruška. Má velice tenkou slupku zbarvenou světlezeleně až žlutě a velmi šťavnatou dužinu. Obsah vitamínů je ale nízký, nashi má i nízká je i energetická hodnota. Nashi se konzumuje jako čerstvé ovoce, po oloupaní jsou plody sladší. Plátky nashi se hodí do ovocných salátů i do moučníků.

Papaya

Papaya pochází z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky, pěstuje se ale i v dalších tropických a subtropických oblastech. Z padesáti druhů se do Evropy dováží jen několik, a to z Pobřeží Slonoviny, Keni a Thajska. Plody jsou poměrně velké s dutinou uprostřed. Dužina je sladká, výrazně voní, chutí pak připomíná meloun. Papaya se konzumuje čerstvá, po nejvíce jako dezert. Nejprve se po délce rozpůlí, všechna zrna se odstraní a pak se dřeň krájí na plátky. S plátky šunky se hodí i jako předkrm.

Physalis

Rostlina - mochyně peruánská - původně pochází z jihoamerického Peru, postupně se rozšířila do mnoha tropických a subtropických zemí. Plodem této rostliny je zelenožlutá až žlutooranžová třešnička, která je uzavřená v papírově tenkém kalichu šedozelené barvy. Dužina třešně má osvěžující sladkokyselou chuť. Zralé třešničky nejlépe chutnají syrové a používají se do ovocných salátů.

Physalis

Liči

Až deset metrů vysoké stromy pocházejí z jižní Číny. Po Evropě se tzv. "čínské lískové oříšky" rozšířily až s rozvojem čínských restaurací. Oválné až kulaté plody dlouhé čtyři až pět centimetrů pokrývá tuhá drsná slupka. Jádro obklopuje bílá šťavnatá dužina. Má jemnou chuť i aroma. Liči je možné podávat čerstvé jako dezert, ale i jako přílohu k masitým a rybím pokrmům. Dřeň liči je vhodná do salátů a koktejlů.

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.