ZUŠ Open ukáže skrytou sílu uměleckých škol

25. květen 2017

Kolem nás jich je plno, ale často si to ani neuvědomujeme. Přitom se starají o talent dětí a svým způsobem o naši budoucnost. Základní umělecké školy se chystají předvést na společné akci.

Existuje zhruba 490 základních uměleckých škol, k projektu se jich přihlásilo 355, tedy asi dvě třetiny. „Uskuteční se přes tisíc akcí různého druhu. Děti se objeví na nejrůznějších i netradičních místech. Záběr je obrovský a v celé republice by to mělo být znát. Jde nejenom o propagaci škol, tvůrčího procesu, ale měl by to být taky radostný, oslavný den umění vůbec,“ říká zástupkyně ředitele ZUŠ Pardubice-Polabiny Radka Hronová.

Co se bude dít v Pardubickém kraji

Do akce by se mohli zapojit v Lanškrouně, Chrudimi, Přelouči, ale i v Litomyšli anebo v Holicích. „Připravili jsme velký pětihodinový program. Zaměří se na kolektivní soubory, tělesa působící při ZUŠ Karla Malicha. Koncert bude pod otevřeným nebem na prostranství před budovou ZUŠ, která dotvoří umělecké prostředí. Představí se nejenom hudební obor, ale i taneční a literárně dramatický,“ upřesňuje Martin Beran, učitel klavíru a hudební nauky ZUŠ Holice.

A co podle Hronové chystá polabinská základní umělecká škola? „Ze sídliště se vydáme do centra města. Začneme v Machoňově pasáži koncertem. Navíc žáci udělají takové obživlé sochy, což se bude blížit pouličnímu divadlu. Pak se přesuneme na Příhrádek, kde bude velký koncert našich hudebních těles. V 18 hodin pokračujeme ve Společenském sále pardubické radnice vystoupením dětí, které letos uspěly v interpretačních soutěžích.“

Myšlenka Magdaleny Kožené

Nápad na akci vznikl v hlavě světoznámé pěvkyně. „Ona sama na základních uměleckých školách, tehdy ještě lidových školách umění studovala. Má na to krásné vzpomínky. Chtěla trochu zuškám pomoci. Vznikl dokonce Nadační fond Magdaleny Kožené. Jeho hlavním cílem je právě podpora uměleckého vzdělávání v České republice,“ vysvětluje Radka Hronová.

A pokračuje: „Byli bychom moc rádi, kdyby široká veřejnost pochopila a poznala, co u nás základní umělecké vzdělávání znamená. Jde o zcela unikátní systém, který nám závidí prakticky celý svět. Základními uměleckými školami prošla spousta výkonných umělců. Mnozí se k tomuto happeningu hlásí.“

autor: MAL
Spustit audio