5 nejčastějších chyb při Nordic Walking

30. květen 2014

Severskou chůzi nordic walking objevuje stále více lidí. Není divu. Tato sportovní aktivita má mnoho předností. Bezpečnost, dostupnost, dá se provozovat téměř všude a v každém ročním období.

Navíc má spoustu pozitivních vlivů na naše zdraví – spalování tuků, kardiovaskulární trénink, podpora dechových funkcí, přiměřená zátěž pro klouby, vazy a svaly, podpora vzpřímeného držení těla, pozitivní naladění psychiky.

A to vše venku na čerstvém vzduchu. Požádali jsme instruktorku severské chůze Mgr. Michaelu Kubínovou o základní rady, jak začít s tímto sportem. Dozvěděli jsme se od ní, že pokud má nordic walking prospět zdraví, měli bychom se vyvarovat některých chyb.

Zde je 5 nejčastějších omylů a chyb při nordic walking:

1. Hole

Nevhodná výška, kvalita, typ hole- tzv. trekové se na nordic walking nedají použít, jsou určeny na trek, což je jiný druh pohybové aktivity

2. Chybné zacílení opory a odrazu hole

Pokud hůlku zapichuji před tělem – brzdím pohyb, pokud příliš za tělem – nemohu se kvalitně odrazit.

Michaela Kubínová předvádí Nordic Walking

3. Nevhodná práce s poutkem

Poutko (rukavička) má být použito k opoře a odrazu v momentě, kdy je hůl i paže za tělem. Zůstává-li paže na úrovni trupu nebo před ním, je to chyba. Pokud celou dobu chůze rukojeť hole svírám silou a nepoužiji poutko – projeví se to na špatné technice a hrozí přetížení horní končetiny.

4. Porucha souhybu pletenec ramenní – pánev

Vpřed se pohybují současně obě levé nebo pravé končetiny (mimochod). Správně má být protipohyb pletence ramenního proti pánvi.

5. Nevhodná obuv a oblečení

Může výrazně ovlivnit techniku a způsobit nepříjemné pocty při pohybu, odradit, poškodit, přetížit. Boty nemají omezovat pohyb v kotníku ani aktivitu hlubokých svalů nohy. Oblečení nejlépe funkční, pohodlné, ne příliš těsné, přiměřené počasí.

autor: jsl
Spustit audio