Advent v Chrudimi provoní kašpárkův vánoční punč. Vaří ho loutkáři

28. listopad 2019

Čekání na Ježíška zkrátí ve městě loutek Muzejní advent. Připravený je bohatý program, který by mohl potěšit děti, jejich rodiče i seniory. Začíná stylově v neděli 1. prosince.

V Muzeu loutkářských kultur tak navážou na rozsvěcení vánočního stromu. To hostí chrudimské Resselovo náměstí od 17 hodin.

„Následně na arkádách Mydlářovského domu znovu po roce přivítáme loutkového Anděla splněných přání. Tradičně si na jeho křídlech můžete poslat do světa svoje nejtajnější přání a prosby. Navíc na neděli připadá i 3. výročí zápisu českého loutkářství do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Po celý den proto bude vstup volný,“ říká za organizátory Břetislav Oliva.

Čerti vyměkli

I do muzea ve čtvrtek 5. prosince zamíří mikulášská družina. „Otevíráme hned dvě nebeské komnaty. Doporučujeme rezervaci času nadílky. Protože se nám úplně nelíbí, že čerti děti často úplně děsí, tak je náš čert mírný a nikdo se ho nebojí.“

Čtěte také

Nejenom senioři si podle Olivy užijí ve čtvrtek 12. prosince. Na odpolední akci se totiž podílí spolek Hurá na výlet, který se stará o volný čas starší generace. „Těšit se můžete na koledy v podání dětí z mateřské školy Na Valech, koncert klasické hudby v podání studentů Konzervatoře Pardubice, komentovanou prohlídku muzejní expozice s dopomocí a samozřejmě i na ochutnávku vánočního cukroví, které účastníci můžou sami přinést.“

Rozmnožené divadlo

Novinkou letošního adventu jsou hned dvě loutková představení na vánoční téma. Dřív bylo k vidění jenom jedno. Vánoce pana Sovy zahraje v neděli 15. prosince od 15 hodin divadlo Damúza. Na neděli 22. prosince se od 15 a od 17 hodin chystá obrazové divadlo s tématem stvoření člověka. Má název O Adamovi a Evičke a stojí za ním česko-slovenský spolek Pšochas. I v tomto případě platí, že je kapacita sálu omezená.

Celý prosinec se znovu v muzeu bude podávat kašpárkův vánoční punč. Mají tam na něj prý speciální recept. 

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související