Zapomeňte na hrnce a deky. Spolek bere seniory na výlety bez nákupů

13. březen 2018

Starší lidé se dřív často nechali nachytat a vyjeli na cesty za poznáním. Organizátorům ale v některých případech šlo o to, aby je dostali na předváděcí akce. S podobnými praktikami už několik let bojuje spolek Hurá na Výlet!

„Od roku 2014 se zabýváme organizací výletů a akcí pro seniory za symbolickou cenu. Vytváříme alternativu těm výletům na předváděčky. Náš tým tvoří mladí lidé i senioři. Jako nezisková organizace získáváme finance z veřejných zdrojů, od firem, z grantů a nadací,“ říkají za spolek Tomáš Martinek a Anna Mikanová.  

Kam letos?

Na startu je teď podle Martinka čtvrtá sezóna výletů. „Určitě znovu pojedeme na festival dechové hudby Kmochův Kolín, ale taky nás čeká zámek Častolovice, Polička, Nové Hrady a další zajímavá místa. Vyhlásili jsme osm výletů a další teprve budeme vybírat společně se seniory.“

Tomáš Martinek a Anna Mikanová vozí seniory na výlety bez předváděček

Hurá na výlet v číslech:

  • Odvezeno 1 640 výletníků
  • Odpracováno přes 9 200 dobrovolnických hodin
  • Ujeto přes 10 620 kilometrů

Většinou bývá dost brzy vyprodáno. Ale spolek realizuje i kulturní akce spojené s informační osvětou zaměřenou na bezpečí a zdraví seniorů.

Antišmejdi berou seniory na výlety bez podrazů a předváděček

03670888.jpeg

Parta mladých lidí už se nemohla dívat na to, jak jejich babičky a dědy klamou prodejci hrnců, dek a dalších předražených věcí.

Ve středu 28. března ve 13 hodin navíc v Chrudimi na Školním náměstí otevírá Hurá centrum. „Chceme pro seniory vytvořit další nabídku volnočasových aktivit. Otevřeno bude každé úterý a středu. Budeme tam pořádat cestovatelské přednášky. Popovídáme si i o místech, která jsme během výletů navštívili. Vznikne prostor pro realizace ze strany seniorů. V pondělí pak bude otevřeno pro rezervace výletů.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související