Aero první dámy láká do Vysokého Mýta

25. říjen 2016

Už dva roky funguje ve Vysokém Mýtě Muzeum českého karosářství. Jeho vedoucí Jiří Nygrýn říká, že na návštěvnost si nemůžou stěžovat, přesto v budově bývalého soudu a věznice rádi přivítají další zájemce o historii českého automobilového průmyslu.

I když by se mohlo zdát, že od otevření muzea v roce 2014 uteklo už hodně času a vše už musí být zaběhnuté, neustále je co vylepšovat: „Je to dvouleté muzeum, a tak řešíme takové ty problémy, jako řeší rodiny s dvouletým dítětem. Snažíme se o to, aby z toho dítěte vyrostl slušný a dospělý člověk. A myslím si, že se to daří,“ říká Jiří Nygrýn.

Tři v jednom

Jistou výhodou muzea je i to, že jde vlastně o tři zařízení v jednom: „Jednak tam funguje infocentrum, městská galerie, kde pořádáme výstavy a chystáme i několik koncertů, a pak je tam samozřejmě Muzeum českého karosářství. Symbióza těchto tří věcí je lákavým místem i pro rodinné výlety,“ popisuje Jiří Nygrýn.

Čtěte také

I když by se mohlo zdát, že karosářství a automobilismus je čistě doménou můžu, podle Jiřího Nygrýna mysleli v muzeu také na návštěvnice s dětmi: „Ty nablýskané auťáky lákají minimálně k tomu, aby se dámy s nimi vyfotily. Ale v městské galerii chystáme i výstavy a je tam také dětský koutek.“

Spící krása

Velkým lákadlem je v červnu otevřená výstava nazvaná Spící krása. Už z názvu se dá tušit, o co jde: „V červnu jsme přivezli pět automobilů, které na svou renovaci teprve čekají.“

Velkým lákadlem je vůz Aero 50 z roku 1937 Hany Benešové, manželky druhého prezidenta. Má za sebou dlouhý příběh: „Před 30 lety byla vyvezena z Československa a skončila v Nizozemsku. I tam ale mají sběratelé problémy s placením nájmů za garáž, a tak majitel auto vyhodil ven, v podstatě do kopřiv. Tam posledních pár let snášelo všechna příkoří počasí. Až vloni se vůz vrátil do Vysokého Mýta,“ říká Jiří Nygrýn.

Expozice Muzea českého karosářství ve Vysokém Mýtě

Pátrání po podobných kusech je prý doslova detektivní práce. Naštěstí sběratelé se znají a získané informace si mezi sebou rychle vyměňují. Pak už je vše na domluvě o předání, nebo prodeji daného auta. Jsou to měsíce jednání, v případě Aerovky Hany Benešové to podle Jiřího Nygrýna byly celé roky.

Autíčka, auta i letadla

Vystavené exponáty muzeu ve Vysokém Mýtě nepatří: „Drtivou většinu exponátů máme zapůjčenu od majitelů, ve velké většině od členů Společnosti přátel Carrosserie Sodomka,“ říká Jiří Nygrýn a láká i na další zajímavé kusy ve sbírkách: „Firma Josefa Sodomky nedělala jen tu klasickou plechařinu, ale vyráběla i další věci. Byly to užitkové vozy, šlapací autíčka. Kromě toho se Josef Sodomka podílel na výrobě lehkých letadel, takže i to návštěvníci v muzeu uvidí.“

A navíc se můžou těšit na novou expozici, která se v současné době chystá. Její otevření je v plánu na červen roku 2017. Muzeum českého karosářství je ale možné navštívit kdykoliv během roku. Otevřeno je každý všední den od 8:30 do 17 hodin, o víkendech a svátcích od 10 hodin. „A teď o podzimních prázdninách jsou také návštěvníci srdečně zváni,“ uzavírá Jiří Nygrýn.

autor: HRU
Spustit audio