Akce šermířské, kaskadérské, bubenické, taneční, ohnivé, mušketýrské i divadelní obsáhne Honorata

12. leden 2024

Tenhle spolek jste možná už někdy viděli. Sídlí v Letohradu, často jezdí na Svojanov. Potkat ho ale můžete kdekoliv v republice.

„Akcí neustále přibývá. Už jsme si museli pořídit dodávku, protože jsme se přestávali vejít. Auta jsou přecpaná. Kostýmů přibývá, jak rozšiřujeme repertoár představení,“ popisuje člen spolku Honorata Vojtěch Ptáček.

Časově náročné hobby

Polovinu skupiny tvoří ženy. „Dohromady nás je něco málo přes 30, běžně jezdí asi 25 lidí. Nábor běží neustále. Lidí není nikdy dost. Kdokoliv se může přidat. Děláme to ve svém volném čase jako koníček,“ říká Ondřej Ryšavý, vedoucí spolku Honorata.

Ondřej Ryšavý a Vojtěch Ptáček z šermířského spolku Honorata

Samotné vystoupení je třeba na 30 minut, ale příprava mnohem delší. „Trénujeme projev, moderaci, herectví. Jezdíme na různé šermířské kurzy. Chceme se posouvat dál, protože divák je v dnešní době víc náročný. Sestavujeme si scénáře, připravujeme kostýmy i celé zázemí scény.“

Honorata se věnuje hlavně historickému šermu. Jeho členové se taky podílí na různých filmových projektech. „Extraction 2 neboli Vyproštění s Chrisem Hemsworthem, Carnival Row, Britannia, Princezna zakletá v čase. Je to takové rozšíření toho, co děláme,“ uzavírá Ryšavý.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související