Alej do Neratova čeká obnova. Kraj se konečně dohodl s ochránci přírody

3. březen 2023 14:04

Starobylou alej, která vede kolem úzké silnice z Lázní Bohdaneč do Neratova na Pardubicku, čeká obnova. Ta ale potrvá desítky let, a to nejen kvůli ochraně stromů, ale také Opatovického kanálu, který je technickou památkou a je hned vedle silnice.

Stromořadí lemuje Opatovický kanál, který Pernštejnové dokončili v roce 1521, a někdy v té době kolem tyto stromy vysadili, je jich tam víc než 100. Jsou to hlavně lípy a duby. Silničáři už několik let poukazují na to, že neratovská alej není bezpečná, některé stromy nejsou v dobrém stavu a padající větve podle nich příroohrožují chodce a řidiče.

Navíc silnice s alejí směrem z Bohdanče na Neratov je poměrně úzká. Když se tam potkajípříro dvě auta, je to dost natěsno. Některé vzrostlejší stromy zasahují do vozovky, ohrožují řidiče a řidiči zase poškozují stromy. Když k tomu přijde silný vítr, bouřka, déšť, riziko padajících větví je tam podle cestářů vysoké.

Záměr alej obnovit existuje deset let

Mnoho let trval spor mezi vlastníkem aleje, což je Pardubický kraj, a ochránci přírody, nakonec se podařilo najít shodu, potvrdil to náměstek hejtmana Michal Kortyš z ODS: „Při plánování rekonstrukce silnice a regenerace aleje jsme spolupracovali s odborníky z Mendelovy univerzity a s ochránci přírody. Společně jsme hledali nejlepší způsob, jak situaci řešit. Obnova proto potrvá desítky let.“

Opatovický kanál u bohdanečských sádek

Stromy, které jsou podle dendrologického posudku v nejhorším stavu, dřevorubci pokácejí a průběžně vysadí stromy nové, budou to duby letní. Změna čeká i silnici, řekl Kortyš: : „Silnice v tomto místě se bude posouvat, a to s ohledem na ochranu souběžného Opatovického kanálu. Kryt silnice bude z asfaltového betonu, odvodnění silnice bude jednak do stávajícího silničního příkopu, který bude reprofilován, a jednak do okolní zeleně ke vsaku.“

Silničáři už mají plán, jak budou při opravě postupovat

Čtěte také

V první etapě, která je rozdělena na dva úseky, opraví část mezi sjezdem k Rybničnímu hospodářství po centrum obce Neratov. První úsek v délce 380 metrů vede od sjezdu k Rybničnímu hospodářství až po výhybnu u hospody U Čochtana. Tam je naplánovaná kompletní rekonstrukce komunikace včetně výměny zeminy v podloží. Druhý úsek vede od výhybny u hospody U Čochtana po centrum obce Neratov a měří 796 metrů.

Silničáři opraví povrch a sanují okraje komunikace. Na křižovatce z Bohdanče do Neratova vznikne okružní křižovatka. Povolení pro stavbu a pro vegetační úpravy by mohli mít silničáři koncem letních prázdnin. 

Spustit audio

Související