Americké koráby na prodej. V Chvaleticích nabírají strážníky, pořídili jim střízlivější auto

1. duben 2019 08:10

Po několikaměsíční pauze jsou v ulicích Chvaletic na Pardubicku zase vidět černé policejní uniformy. Město obnovilo fungování městské policie. Podařilo se sehnat náhradu za bývalé městské strážníky, kteří po loňských komunálních volbách odmítli sloužit pod novým vedením radnice a podali výpověď.

Podle dnes už bývalé starostky Blanky Zaklové byla hlavním důvodem ochodu strážníků ostrá předvolební kampaň, kdy některé kandidující strany kritizovaly fungování městské policie. To se prý strážníků dotklo a poté, co kritikové volby vyhráli, podali strážnici výpověď.

Pistole s sebou

Určité pozdvižení u nově zvolených zástupců pak vyvolal fakt, že dosluhující městská rada krátce po volbách odsouhlasila, že si městští policisté směli odkoupit části výstroje včetně dvou pistolí. Nové vedení města s tím mělo problém a namítalo, že bude muset dokupovat nové vybavení. 

Záchranné složky zasahují u dopravní nehody u Chvaletic

Takže od října byly Chvaletice bez strážníků. Novému vedení včele s nezávislou starostkou Zdeňkou Markovou se podařilo situaci vyřešit relativně nedávno, v únoru přijalo město do služby dva nové strážníky, třetí ještě musí absolvovat přípravný kurz. Teď je cílem doplnit stav na čtyři. K dispozici mají dosavadní služebnu v budově městského úřadu.       

Americké koráby na prodej

Chvaletice mění styl fungování městské policie, z jejích garáží zmizí dva starší pancéřované policejní vozy americké výroby. Město chce obě auta vyřadit a prodat. Starostka Zdeňka Marková argumentovala tím, že jsou stará, opotřebovaná, mají velkou spotřebu paliva 15l / 100km a drahé jsou i náhradní díly a součástky. Místo nich dostane městská policie auto nové za 360 tisíc korun, město by si ho mělo převzít právě dnes a zhruba do čtrnácti dnů by mělo být připravené na výjezdy do terénu.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související