Co s ocelovou lávkou v Chvaleticích? Oprava by stála 20 milionů

25. únor 2019 07:10

Chvaletice a obce v okolí pořád řeší stav ocelové lávky přes Labe. Statický posudek ukázal, že zatím nebezpečná není a její uzavření nehrozí. Místy ale 100 metrů dlouhá konstrukce rezaví a je potřeba jí udržovat v dobrém stavu, aby dál sloužila lidem při cestě na vlak a do práce.

Problém s lávkou se netýká jen samotných Chvaletic. Třeba Labské Chrčice stále stojí o to, aby došlo k dohodě a obce vytvořily sdružení, které by lávku převzalo do svého vlastnictví a staralo se o ni.

Čtěte takéPosudek: Lávka přes Labe ve Chvaleticích není v havarijním stavu

Plán vznikl vloni dlouho před komunálními volbami. Jenže současné vedení Chvaletic otáčí, nezávislá starostka Zdeňka Marková řekla, že město stavbu ve stavu, v jakém je, převzít nechce, protože by na její rekonstrukci a údržbu muselo vynakládat velké peníze. Odhadované náklady jen na opravu jsou vyčíslené na asi 20 milionů korun.     

Jak ale Marková řekla, s obcemi v okolí bude radnice ještě jednat. Pokud, jde o samotný převod lávky ze současného vlastníka na město nebo případné sdružení obcí, v tom by problém být neměl. Majitel loděnice společnost T.I.S.C se změně vlastnických práv nebrání, jak za firmu potvrdil Jan Halouska.         

Teď se do jednání vložil další hráč - Pardubický kraj a nabízí pomoc. Ocelová lávka přes Labe je totiž podle něj důležitou a vlastně jedinou spojnicí pro celé okolí Chvaletic. Na její opravu anebo alespoň dílčí rekonstrukce je proto připravený uvolnit peníze. Podle starostky Markové by ta pomoc mohla být v jednotkách milionů korun. Kraj má ale podmínku a tou je právě vyřešení vlastnictví lávky.

Spustit audio

Související