Archeologický průzkum pod budoucí D35 začne na jaře

3. leden 2017

Záchranný archeologický výzkum na trase budoucí dálnice D35 z Opatovic do Ostrova začne už letos. Podle silničářů to bude nejspíš koncem zimy. Trvat by měl přibližně 12 měsíců a díky tendru bude stát výrazně míň peněz.

Původní odhad ŘSD byl půl miliardy korun. Šéf pardubické pobočky Bohumil Vebr věří, že se s archeology dohodnou na rychlejším tempu prací.

„Rádi bychom zapracovali do smluv alespoň dílčí předání staveniště. Jde o to, abychom se s archeology dohodli, které části jsou schopni opustit v kratším termínu, abychom tu stavbu mohli rozdělit na díly, které už jsou z archeologického hlediska dokončené, a mohli jsme tam vstoupit s vlastní stavbou,“ plánuje Vebr.


D35 v úseku Opatovice – Časy
Délka: 12,6 km
Počet mostů: 17
Předpokládaná cena: 5 mld Kč

D35 protne východní část Polabí a ta je podle odborníků bohatá na naleziště od mladší doby kamenné až po středověk. Zatím tam napočítali asi 30 nalezišť, jedná se ale o dosud známé lokality, reálně jich může být pod zemí mnohem víc.

Začátek je jen začátek

Případný začátek stavby D35 od Opatovic nad Labem neznamená pro řidiče okamžitou výhru. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický vidí riziková místa jinde. Upozorňuje hlavně na obchvat Vysokého Mýta, Hrušové a Litomyšle.

„Stavba prvních dvou úseků je skutečně jenom první část celé trasy, asi 30 kilometrů z Opatovic po Vysoké Mýto. Klíčové obchvaty se ale vyřešit musí. Potřebujeme, aby doprava vedla mimo sídla. Vyvedení dálniční dopravy na stávající komunikaci I/35 před Vysokým Mýtem znamená obrovské dopravní komplikace,“ říká hejtman.

Čtěte také

autoři: MAL , pta , wol
Spustit audio