Baby špenát s krůtím masem a hořčičnou omáčkou by ocenil i Pepek Námořník
Špenát setý je druh jedlé krytosemenné rostliny z čeledi laskavcovitých. Je to jednoletá rostlina. Jedná se o důležitou listovou zeleninu. Kultivována byla v jihozápadní Asii, patrně v Persii. Samotný název je odvozován s perského Esfenaj.
Přes Sýrii a Arábii se špenát dostal do severní Afriky, odkud se dostává kolem roku 1100 do Španělska a dále se pak šíří po Evropě. První recepty, ve kterých se používá špenát, jsou dochovány v kuchařské knize z roku 1390.
Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy (i beta-karoten), a to ve vysokých koncentracích. Obsahuje také lutein, karotenový pigment, který působí antioxidačně.
Suroviny:
500-600 g krůtích prsou, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hrubozrnné anglické hořčice, 1 lžíce medu, 100 g baby špenátu, umytého a vysušeného, 250 ml smetany ke šlehání (1 kelímek)
Postup:
Maso očistěte a nakrájejte na stejně velké nudličky. Osolte a promíchejte s olejem.
Pánev rozehřejte nasucho na plný výkon plotýnky a jakmile je horká, rozložte do ní maso. Postupně ho ze všech stran zprudka osmahněte dozlatova. I když je plotýnka hodně horká, na maso nespěchejte a dopřejte mu čas na zezlátnutí, než ho otočíte na další stranu.
K opečenému masu přidejte hořčici, med a zalijte smetanou. 2-3 minuty povařte, aby se chutě spojily a maso došlo.
Odstavte a přidejte všechen špenát. Promíchejte, na nic dalšího nečekejte a hned podávejte.
Jako příloha se hodí bramborové noky.
Zajímavosti:
Špenát je populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Na rozdíl od svých robustnějších kolegů, jako je třeba kapusta (kterou si v jídle zaručeně s ničím nespletete), má totiž špenát velmi jemnou chuť. Je tedy snadné jej přizpůsobit chuti receptu podle potřeby.
Špenát je k mání celý rok, jeho sezóna však trvá od dubna do září. Při nákupu hledejte zářivě zelené lístky, křupavé stonky a svěží vůni. Nejdéle vydrží v chladničce v perforovaném sáčku. Oplachujte až těsně před přípravou, jinak listy nasáknou vodou. Opláchnutí by mělo být důkladné ale krátké, aby se neodplavily živiny rozpustné ve vodě.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.