Špagety trochu jinak! Zapečené se špenátem a sýrem

Špagety - oblíbené jídlo našich dětí. Nejlépe s kečupem. Zkuste jim však připravit něco trochu nečekaného, jiného a barevně netradičního. Uvidíte, že jim budou i tak chutnat!

Italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu - to jsou špagety - italské národní jídlo.

Jsou běžně k dostání v prodejnách potravin, kde se prodávají v baleních o váze přibližně 500 g. Připravují se vařením v osolené vodě, doba varu se pohybuje od 5 až 10 minut v závislosti na druhu.

A co budete potřebovat na špagety zapečené se špenátem a sýrem?

350 g špaget
2 cibule
60 g másla
6 stroužků česneku
300 g špenátu (čerstvého nebo mraženého)
250 g balkánského sýra
6 vajec
6 lžic smetany
sůl
pepř
olej na vymazání formy

Postup přípravy:

Špagety uvařte podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody. Na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm cibulku. Přidejte nasekaný česnek, šalvěj a špenát (čerstvý spařte horkou vodou, rozmražený vymačkejte). Krátce poduste, přisypte sýr; opatrně osolte a opepřete a přilijte smetanu. Promíchejte s těstovinami.

špagety, nudle, vidlička

Předehřejte troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů. Zapékací mísu vymažte olejem a přesypte do ní těstoviny. Navrch rozklepněte vajíčka, osolte je a dejte asi na deset minut zapéct.

Dobrou chuť!

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.