Bangladéšský malíř mění zeď u Prokopky v umělecké dílo

10. září 2015

Dnes dopoledne odstartoval v Pardubicích největší streetartový projekt v České republice. Jako ateliér malířům poslouží ulice, jako plátno využijí zeď.

Malovat na ni bude několik malých i velkých umělců. A nemusí mít ani výtvarné nadání. Společně s dánským výtvarníkem bangladéšského původu totiž samotní obyvatelé města vytvoří malbu z pardubických dějin.

Zeď měří osmdesát metrů, na výšku má skoro dva metry, to je obrovská plocha, na kterou bude potřeba spoustu rukou.

Přijít může kdokoli

A nemusíte ani umět malovat. Na všechno dohlíží a práci bude rozdělovat dánský sochař, malíř a grafik Ruhul Amin Kajol. Ten vytvoří vždycky několik skupinek a krok za krokem je kontroluje, ale především vede.

Čtěte také

Kajol jednotlivé pasáže předkreslí a načrtne a jednotliví účastníci mají za úkol danou část obrazu dotvořit. Barvy a štětce dostanete přímo na místě. Pracuje se speciálními barvami, které jsou nesmyvatelné a odolávají vodě, zároveň jsou ekologické a šetrné k citlivé kůži.

Dopoledne malovaly děti z pardubických škol, odpoledne se můžou zapojit v podstatě všichni obyvatelé Pardubic.

Na zdi by se ve finále měla objevit obří sága o novodobých pardubických dějinách. V hlavní roli vizuálního příběhu o několika dějstvích bude nejslavnější budovatel města, šlechtic, mecenáš a filantrop Vilém II. z Pernštejna.

Zeď pardubické "Prokopky" dobrovolníci pod vedením bangladéšského malíře mění na obří obraz

Pardubické dějiny v obrazech

Tento vizionář bude mít živý prorocký sen: vhlédne do daleké budoucnosti a spatří jak rozmach samotného města, rozvoj pardubického závodiště, úspěch Velké Pardubické, vznik dostihové překážky Taxis a další slavné momenty, které osudově zasáhly do života Pardubic.

Dánský výtvarník není v Pardubicích poprvé

Do Česka dánský výtvarník bangladéšského původu před lety jezdit na sochařská sympozia, na nichž se seznámil s akademickým sochařem Františkem Bálkem, a právě přes něj se dostal až do Pardubic.

Přesně před rokem tak vznikl první výtvarný projekt s dětmi ze základní školy, při kterém Kajol s dětmi a jejich rodiči omalovávali prostory před jednotlivými školami.

Akce začala dnes dopoledne, ale malovat se bude ještě dlouho. Zájemci mohou přijít na Palackého třídu k pardubickému pivovaru.

autor: KUB
Spustit audio