Batohy na záda! Turistická sezóna začíná

24. březen 2017

V Pardubickém kraji o víkendu oficiálně odstartuje turistická sezona. Zahajovací program se soustředí na Pardubice a nejbližší okolí a zájemcům nabídne řadu zajímavých akcí. Pozvat na něj přišel předseda Klubu českých turistů Slovan Pardubice Jiří Ehrenberger.

Sezónu zahájí turisté v sobotu, ve skutečnosti podle Jiřího Ehrenbergera nikdy nekončí: „My se zabýváme i zimními druhy turistiky, což je běžkaření a letošní zima mu přála.“

Na soukromé výlety si i přes množství práce předseda pardubických turistů čas udělá, ale na samotné průvodcování už ho mnoho nezbývá. Rozhodně si ale s turisty nenechá ujít tradiční výstup na Králický Sněžník.

Trolejbus jako cesta i cíl

„Chtěli jsme se zaměřit i na lidi co přijedou ze vzdálenějších koutů Pardubického kraje a došli jsme k závěru, že v Pardubicích je několik věcí, které můžou být pro Pardubáky sice úsměvné, ale jinde v kraji je nemáme. Třeba hromadná doprava trolejbusem,“ vysvětluje Jiří Ehrenberger, proč volba padla i na atrakce, které místní znají.

Proto do ulic vyrazí historický trolejbus, s komentovanou projížďkou po moderní architektuře. Jinde v kraji se těžko svezete po nějaké řece na lodi, proto v sobotu dvakrát vyrazí na plavbu také Arnošt. Třetím fenoménem je Velká Pardubická a tak nemůže chybět procházka po závodišti se zastávkou u nejznámějších překážek.

Čtěte také

„Do letošního programu jsme zařadili i výlet na Kunětickou horu,“ zve Jiří Ehrenberger. Zájemci ho můžou zdolat pěšky, nebo se nechat svézt kyvadlovou dopravou. V plánu je cyklovýlet nazvaný Po stopách Pernštejnů: „Není to žádný závod, klidně vezměte i děti. Uvidíte nesmazatelné stopy po Pernštejnech, zvlášť bych vypíchnul akvadukty, na které se jezdí dívat i turisté z jiných krajů.“

Není v silách žádného z návštěvníků zvládnout všechny body v programu, proto předseda pardubických turistů radí připravit se a vybrat z něj jen to, co vás zajímá.

Při příležitosti zahájení turistické sezony vydal Klub českých turistů speciální edici turistických známek. Jde o klasické kulaté dřevěné známky a turistickou nálepku do deníku. A pokud nemůžete dorazit osobně, nalaďte si vysílání českého rozhlasu Pardubice v sobotu 25.3. po 14. hodině, z akce pro Vás budeme vysílat živě.

autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.