Běloskvoucí utěrky v kuchyni

Doma máme už všechno hotové, ještě usmažíme řízky a nějaké malé dodělávky zvládneme levou rukou. A pokud je někdo nervózní, že nemá všechno tak, jak by to mělo být, věřím, že po tomto příběhu, už nervózní nebude.

Určitě to znáte všichni. Za chvíli potřebujete odejít z domova a máte kolem sebe spoušť, která vznikla vstáváním celé rodiny najednou, do toho se vám pod nohy plete pes a toužebně kouká, kdy ho konečně půjdete vyvenčit a konec téhle katastrofy je nejlepší!

Jako na potvoru zůstanete v bytě poslední a odejít z takového nepořádku prostě nemůžete! Pro takovou situaci mám následující recept, který mi zatím pokaždé pomohl.

Představím si svoji kamarádku a spolužačku Zdenu. Stojí za dveřmi našeho bytu a chystá se zazvonit.

V tu chvíli se převtělím do ní, stojím na prahu a vidím spoušť po našem bytě. A už to jede!

Něco na ramínka do skříně, něco na věšák, něco do koše na prádlo, narovnat v koupelně ručníky, ustlat, srovnat potahy, naaranžovat polštářky, umýt nádobí od snídaně, uklidit drobky na stole a na podlaze, kytkám ve váze vyměnit vodu, přeleštit jablka na míse, utřít sporák a úplně na konec nesmím zapomenout vyměnit utěrky za čisté – běloskvoucí.

Pak projdu byt a naposledy ho zkontroluju očima Zdeny. A jsem spokojená.

Ptáte se, proč mě právě ona dokáže vyprovokovat k takovému výkonu? Protože kdykoli jsem k ní před lety přijela nečekaně na návštěvu, měla vždycky v bytě příjemně uklízeno. A to měla čtyři děti! Ale hlavně měla pokaždé běloskvoucí utěrky v kuchyni!

To mě doslova drtilo v době, kdy jsem měla dvě děti, školáky. Uhlídat v kuchyni běloskvoucí utěrky, bylo někdy nad mé síly, ale pokaždé jsem se vzchopila! Když může mít v kuchyni běloskvoucí utěrky Zdena, musím to dokázat i já!

Dá se říct, že jsem několik desítek let běžela se Zdenou maraton, který jsem neměla nikdy šanci vyhrát. A také jsem ho nikdy nevyhrála!

Utěrky u nás v kuchyni nebyly nikdy tak běloskvoucí, jaké visely v její kuchyni, kdykoli jsme tam nečekaně přijeli...

Před několika lety jsme se sešly na třídním srazu. Děti velké, o naše muže postaráno, nikam jsme nespěchaly a tak jsme si povídaly a já jí řekla o svém každodenním prohraném maratonu.

„Nikdy u mě v kuchyni nejsou tak běloskvoucí utěrky, jaké jsi měla v kuchyni ty, Zdeno. Nikdy!“

Zdena na mě chvíli nechápavě koukala a pak se rozesmála. A smála se tak hlasitě,

že se všichni spolužáci soustředili jenom na nás a já jim přiznala svou prohranou bitvu a Zdena se pořád smála...

Ukázala jsem na ni.

„Nepochopím, jak to dělala! Měla čtyři děti a kdykoli jsme k ní přijeli, visely v kuchyni dvě běloskvoucí utěrky! Jak jsi to dělala,“ obrátila jsem se vyčítavě na svoji spolužačku a ta se konečně přestala smát a objala mě kolem ramen.

„Měla jsem v kuchyni tajný šuplík, kde jsem měla schované nové, běloskvoucí utěrky. Když jsem viděla, že jde návštěva, rychle jsem do šuplíku schovala mokré, zmuchlané, umolousané utěrky a na jejich místo dala dvě běloskvoucí.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.