Betonová zeď nevydržela. Vyplavené Čankovice teď před vodou nic nechrání

27. září 2024 09:24

Voda za ochrannou zdí a rychlý útěk skoro 60 lidí, kteří museli opustit svoje domovy. To je příběh z Čankovic na Chrudimsku, které při nedávných povodních zaplavila voda z Novohradky. Soustava betonových zdí postavená před osmi lety za 21 milionů korun nestačila. Voda si našla cestu skrz.

„Vidíme vyvrhnutou oblázkovou pláž a pořádnou jámu pod zdí,“ ukazuje nezávislá starostka Čankovic Hana Shejbalová místo, kde betonová hráz nevydržela. Voda nešla přes, do vesnice se dostala pod zdí.

„Lidé museli vyloženě utíkat, autem jsme evakuovali ty nejposlednější domy. Na druhé straně zdi se rychle evakuovali hasiči, v čerpacím místě by se mi tam utopili, kdyby to nestihli,“ dodává starostka.

Protipovodňová ochrana byla dimenzovaná na padesátiletou vodu. Výsledkem povodní tak byla evakuace 57 lidí a 20 zaplavených domů. 15. září ale přitékalo víc, vysvětluje mluvčí Povodí Labe Hana Bendová: „Byla to voda stoletá, takže ta protipovodňová zídka, která má obec chránit, byla pod mnohem větším tlakem, než na kolik byla projektována.“

Pilný: vina stavby

Předseda okresní povodňové komise a starosta Chrudimi František Pilný (ANO) ale pochybuje o tom, že zvolené řešení bylo v pořádku. „Jestli to bylo v rámci přípravy projektu, třeba špatný geologický průzkum nebo projektant nenavrhl dostatečně hluboké založení, případně nějaká technologická nekázeň při stavbě, to nedokážu říct, to musí asi určit znalec. Každopádně vina je na straně stavby.“

Voda pro povodních nešla přes, do Čankovic se dostala pod zdí

Podle kolaudačního rozhodnutí stojí u Čankovic přesně to, co tam stát má. Investor, tedy Povodí Labe, žádné pochybení nenašel. „Kolegové pátrají i dokumentaci z té stavby, ale zatím jsme nezjistili žádné pochybení,“ dodává Bendová.

Nechráněné Čankovice

Povodí počítá s provizorní opravou poškozeného místa. Zatím ji ale komplikuje podmáčený terén. Čankovice tak zůstávají nechráněné. „Teď máme do Čankovic v podstatě otevřená vrata pro každou vodu, která přijde. My se teď musíme chovat tak, jako to bylo před zdí, musíme být připraveni na každou větší vodu,“ uzavírá Hana Shejbalová.

Žádný konkrétní termín, kdy by měla být zeď znovu zajištěná, stanovený není.

Průlet nad Čankovicemi
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy