Běžkaři zaplavili Orlické hory. Náčelník horské služby radí, jak si pobyt užít

8. únor 2021

V neděli bylo počasí, že by psa nevyhnal. Přesto byly Orlické hory plné návštěvníků, lačných nadýchnout se čerstvého vzduchu. Většina z nich zamířila na Šerlich.

Nevýrazný, přes tisíc metrů vysoký vrch, leží v hlavním hřebenu Orlických hor. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům. Teď v zimě hlavně proto, že je ideálním východiskem pro běžkaře. V Orlických horách je momentálně 200 kilometrů upravených běžeckých tratí, včetně těch hřebenových.

Náhradní tričko, ponožky a rukavice

„Jestli se nechcete mačkat mezi lidmi na Šerlichu, zvolte níže položenou trasu. Na běžkách se dá vyjet třeba z Deštného. Běžecké tratě jsou dobře upravené, i do šířky, běžkaři se vzájemně nepletou. Ale pozor, sjezdy dolů jsou teď opravdu hodně ledové, lidé by si měli při jízdě z kopce dávat pozor. Běžkaři začátečníci si možná hned neuvědomí, že běžky nemají hrany, musí se hodně plužit a pokud to nejde, tak je lepší sundat běžky a sejít pěšky,“ radí náčelník horské služby.

Parkoviště pod Šerlichem bývá v těchto dnech přeplněné

„Občas jezdíme ke zraněným promrzlým běžkařům. Velmi důležité je pořádně se v této zimě obléknout, zvlášť pokud se chystáte na hřebenovou túru. Náhradní tričko, ponožky a rukavice si dejte do batohu. V Orlických horách je čtrnáct tisícovek, a takhle vysoko člověk už promrzne,“ míní náčelník.

Do hor jen s nabitým mobilem

V Orlických horách si běžkaři užijí nádherné výhledy.  Josef Hepnar láká na cestu od Šerlišského mlýna na Vrchmezí, které je už na polské straně. Následuje Velká Deštná a hřebenovka mezi Velkou Deštnou a Pěticestím v Říčkách.

Náčelník horské služby Josef Hepnar

Pokud se rozjedete na takový výlet, nezapomeňte si chytrý mobilní telefon s aplikací Záchranka. Je to ten nejlepší způsob, jak si v případě potřeby přivolat pomoc. „A nezapomeňte si ho pořádně nabít. V mraze se telefony velmi rychle vybíjí,“ doplňuje Josef Hepnar.  

Mlha, mráz a sníh. To je podle náčelníka horské služby nejhorší kombinace, která může být velmi nebezpečná. K lepší orientaci v terénu slouží v exponovaných oblastech tyčové značení. Tyče jsou zhruba deset metrů od sebe. Jsou hlavně v nezalesněných oblastech.

A víte, pro koho jsou modré tyče podél silnic? Slouží k tomu, aby zvířata nevběhla do silnice. Zvířata se výrazné modré barvy bojí, proto se k silnici nepřibližují.

Proč náčelník horské služby rozhodně nedoporučuje sáňkování na sjezdovce, a které místo v Orlických horách má nejraději? Poslechněte si záznam Radioporadny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.