Bohdanečský rybník čeká výlov. Lodičky a lakýrky nechte doma!
Holínky nebo alespoň pevnější obuv. To byste si měli vzít na nohy, pokud se chystáte na středeční výlov Bohdanečského rybníka. Kdo chce zůstat v pohodlí domova, může si naladit tříhodinový přímý přenos Českého rozhlasu Pardubice.
„Tradicí je dělat výlov na 28. října. Termín se jeví jako vhodný, protože výlov na tomto rybníku je tak trochu svátkem. Jde totiž o největší existující rybník bývalé pernštejnské soustavy budované na přelomu patnáctého a šestnáctého století. Páni z Pernštejna uměli podnikat a rybníků za jejich správy bylo asi 260. Dnes jich na Pardubicku najdeme kolem stovky, ale jde jen asi o desetinu tehdejší plochy. Ztratily se hlavně největší rybníky na plochu,“ říká za organizátory Adolf Vondrka.
Podzimní atmosféra a výlovy jdou k sobě
Období výlovu podle Vondrky určuje klima. „Rybníky se nasazují na jaře, ryba potřebuje k vlastnímu růstu teplo. Když na podzim klesá teplota vody, ryba přestává přijímat potravu a dál neroste. Ta, která dosáhla konzumní velikosti, tak se loví. Ryby menších velikostí se přesazují k dalšímu chovu. V létě by se výlov při tom větším počtu ryb dělal obtížně.“
Výlov na Pardubicku se prý trochu liší od výlovů jihočeských. „Tam mají rybníky větší spád. Na rovině se stavěly rybníky směrem nahoru. Lovíme takzvaně na podložní síť. Ryby se splaší směrem na loviště a zvednou se okraje sítě.“
Počasí organizátorům podle všeho přeje: „Možná bude i polojasno, prostě správné podzimní prostředí. Den před výlovem je plný příprav. Když byste se tam přijeli v úterý podívat, viděli byste, že stavíme zařízení pro samotný výlov. Připravují se stánky. Je tam opravdu rušno.“
Trochu jiný výlov
Adolf Vondrka říká, že bývá každoročně trochu nervózní, aby se všechno organizačně dobře zvládlo. „Volá nám spousta lidí, kteří tam na poslední chvíli chtějí dělat stánky na hrázi. To my odmítáme, protože máme jiný koncept než další akce. Chceme to držet kolem ryb, kolem přírody. Přeci jen je to Národní přírodní rezervace. Žádné externí stánkaře tam nepouštíme. V tomto jsme trochu netypičtí,“ myslí si.
Údajně nebudou chybět ani rybí speciality. „Nabídneme kapra na grilu, pstruha na grilu, rybí polévku a uzeného kapra. Kapr je pro mě základ. Určitě ve své době předčil lososa. Tohoto tradičního pokrmu si lidé váží. Máme být na co hrdí.“
Výlov ale nebude jenom o rybách. Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky chystá přednášku o ornitologicky významné lokalitě. Ptactvo se dá pozorovat stativovými dalekohledy na vypuštěném dně rybníka. V plánu je taky odchyt ptáků do nárazových sítí nebo kroužkování opeřenců.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka