Bolavé klouby nejsou nutné zlo, se kterým se nedá nic dělat

5. květen 2016

Zdravý životní styl určitě zpomalí následky stárnutí. Každý ví, že kvalitní jídlo, dostatek pohybu a dobrá nálada dokážou divy. Přesto přijde chvíle, kdy bolesti kloubů pocítíme. Co pak?

Je to nutné zlo, se kterým se každý člověk s přibývajícím věkem musí vyrovnat nebo existuje nějaká pomoc? Jak jsme se dozvěděli od pardubického lékaře Jana Tišera, jisté možnosti tady jsou.

Ale nejprve zkuste prevenci. Avokádový a sójový olej v poměru 1:2. Každý den pár kapek do jídla určitě prospěje vašemu zdraví a hlavně kloubům. A navíc si pochutnáte. Avokádový olej je například v salátech vynikající. I tento recept nám poradil pardubický lékař Jan Tišer.

Co může ulevit od bolesti

  • Pravidelná aplikace tepla

Gelové sáčky zahřát na 50 stupňů, přikládat každý den na 30 minut. Sáček překrýt polštářem, aby teplo zbytečně neunikalo do prostoru a nasměrovalo se do postiženého kloubu.

  • Ochrana před prochladnutím kloubů

  • Kontrola optimální tělesné hmotnosti

Obézní lidé mají mnohem větší problémy s klouby, než lidé s přiměřenou hmotností

Injekční léčba kloubů

  • Kortikoid s anestetikem

Kortikoidy se používají jen při akutních zhoršeních chorobných příznaků. V dlouhodobém slova smyslu vývoj chorobných změn mohou urychlovat. Neměly by se používat více jak 4x do roka. Další možností jsou lubrikanty, které snižují „tření“ uvnitř kloubu. Tím zpomalují rozvoj patologických změn a snižují bolesti v kloubu.

  • Kolagen    

Je levný, v některých případech překvapivě účinný. Injekce v přímé platbě stojí kolem 300 Kč.

  • Kyselina hyaluronová  

Dražší preparát, injekce stojí kolem 1000 Kč v přímé platbě, ale vydrží v kloubu déle, i účinek  je obvykle delší než u kolagenu

  • Plazma

Nejdražší varianta, kterou nehradí pojišťovna, injekce stojí okolo 4 000 Kč.

Plazma ulpívá přednostně na poškozených místech povrchů kloubu. Na těchto místech po aktivaci ztuhne a vytvoří odolnou ochranou vrstvu, která částečně nahrazuje chrupavku. Plazma je vhodná pro pacienty s artrózou I. a II. stupně.

Mezi pracovišti, která aplikují kloubní léčbu, mohou být velké rozdíly v účinnosti. Rozhodující je technologie zpracování i způsob aplikace. Účinek nelze zaručit, je potřeba vyzkoušet různé možnosti. Každému zabírá něco jiného. Pokud se jednoznačný účinek dostaví už po první aplikaci, je pravděpodobné, že další injekce tento účinek dále prohloubí.

autor: jsl
Spustit audio