Bourání Perly v Ústí nad Orlicí by mělo začít už letos

23. leden 2017

Demolice textilky Perla v Ústí nad Orlicí začne už v první půlce letošního roku. Rozsáhlý komplex budov koupila radnice už v roce 2010. Teprve loni se ale definitivně rozhodla, jak s ním naloží.

Zbourat by se mělo téměř všechno. Kromě jedné budovy – v ní jsou stále kanceláře a obchody, takže tu má v plánu radnice ponechat. Ale jinak zbytek bývalé textilky půjde k zemi. Tím se uvolní poměrně velký prostor v centru města, který může radnice využít. A po několika letech a různých návrzích se až minulý rok rozhodla, jak uvolněné pozemky využije. Nicméně bourací práce nezačnou dřív než na jaře.

Čtěte také

Stavět se ale letos nejspíš nebude. Radnice plánuje, že v letošním roce parcely vyčistí a začne připravovat základy. Bude se tak pracovat na rozvodech elektřiny, vody, plynu a na kanalizaci. V plánu je i stavba silnic. Letos se tedy pozemek kompletně připraví na to, aby další výstavba byla co možná nejjednodušší a nejrychlejší. Zaplnit uvolněné parcely a dodělat celou proměnu území Perly chce radnice do roku 2020.

Plánovaná podoba Domu dětí a mládeže Ústí nad Orlicí

Největší investicí samotného města je nový dům dětí a mládeže, který by tam měl vzniknout. Jeho součástí bude i například tělocvična, lezecká stěna, nahrávací studio atd.

Část pozemku pak chce radnice dočasně využít jako parkoviště a tím částečně řešit špatnou situaci s parkováním v centru města. No a o další parcely mají zájem soukromí investoři, ale také třeba Pardubický kraj, který tam chce vybudovat nové ateliéry pro střední školu uměleckoprůmyslovou.

autor: zen
Spustit audio